Telemunca nu mai este obligatorie, iar angajatorii își pot chema angajații înapoi la birou full-time, după încheierea stării de alertă. Consultant de business: Dacă vor fi obligați să revină 5 zile la birou, mulți își vor da demisia

Lucru-de-acasa-telemunca-laptop-Pexels-e1603196663539 Foto: Telemuncă / Pexels.com

Odată cu ridicarea stării de alertă, telemunca nu mai este obligatorie, potrivit unui anunț al ministrului Muncii, Marius Budăi. Companiile vor putea decide împreună cu angajații dacă aceștia vor lucra într-un sistem hibrid sau dacă se vor întoarce 5 zile pe săptămână la birou. Baza legală pentru continuarea muncii de la distanță/telemuncă este Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, care impune părțior obligația de a încheia un act adițional de telemuncă în condițiile prevăzute de legea mai sus menționată, potrivit avocaților de la Dentons.

Doru Șupeală, consultant de marketing și business, a declarat că vom putea vedea din ce în ce mai mulți angajați care își vor da demisia dacă angajatorul va decide să îi cheme la birou full-time.

„Legislația este depășită. În cei doi ani nu s-a gândit nimeni să actualizeze legislația, astfel că totul va ține de relația dintre oameni și companii. Cu siguranță cele mai inteligente companii vor alege varianta hibridă, în care vor da oamenilor posibilitatea de a alege și decide sub ce formă, în ce calendar și între ce ore vor merge la birou. Din păcate nu o să vedem peste tot această abordare. Există organizații în care presiunea de a se întoarce la birou a existat dinainte de a se ridica restricțiile. Există mulți oameni care sunt foarte deciși că, dacă li se impune un program de 5 zile pe săptămână la birou, să renunțe și să își caute un alt angajator”, a declarat Doru Șupeală pentru Economedia.

Acest lucru este valabil doar pentru angajații care lucrează în domenii foarte căutate, unde există deja un deficit, așa cum este în domeniul IT. Este legal ca angajatorii să își poată chema angajații la birou, în funcție de tipul contractului de muncă, în cazul în care nu a fost actualizat în timpul celor doi ani de pandemie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Sunt domenii în care nu sunt atât de competitive, unde oamenii sunt captivi și atunci vor fi nevoiți să revină la birou, sunt alte companii din IT sau din meserii creative unde angajații au multiple opțiuni și pot oricând să schimbe jobul. Mai mulți angajați au spus că dacă vor fi obligați să vină la birou 5 zile pe săptămână își vor da demisia”, precizează Doru Șupeală.

Astfel piața muncii s-ar putea confrunta cu valuri de plecări, angajații fiind obișnuiți cu un program mai flexibil, în care reușesc să ducă până la bun sfârșit obligațiile jobului. Există totuși și angajați care abuzează de acest stil de lucru de acasă, care încheie mai multe contracte de muncă și livrează un volum de muncă mai mic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: