Termocentrala pe gaz și hidrogen de 850 MW Ișalnița a primit o finanțare de 250 de milioane de euro din fonduri europene, Fondul pentru Modernizare

industrie, carbune, fabrica, poluare, turbina Sursa foto: FMI / Facebook

Ministrul Energiei anunță că a semnat un contract de finanțare de 1,26 miliarde lei (253 milioane) euro pentru construcția viitoarei termocentrale pe gaze Ișalnița, în Dolj, banii venind din Fondul de Modernizare al UE. Suma reprezintă doar aproximativ o treime din costul total al termocentralei Ișalnița, estimat la 730 milioane euro. Restul sumei de investit va fi asigurată de partenerul Complexului Energetic Oltenia (care administrează Ișalnița) în proiect, producătorul de aluminiu Alro Slatina.

„Astăzi, 23.02.2024, Ministerul Energiei anunță semnarea contractului de finanțare în cadrul  Programul-cheie 2- construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru  funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.

Obiectivul General al Proiectului îl reprezintă construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850MW la Ișalnița, Județul Dolj”, anunță Energia.

Ișalnița a funcționat dintotdeauna cu cărbune. Potrivit programului de restructurare al CEO convenit cu Comisia Europeană, ultimul grup, 7, al termocentralei, a fost oprit la 1 ianuarie, urmând a fi ținut în rezervă de capacitate până la finalul lui 2025. Ulterior, totul va fi demolat la Ișalnița, actuala platformă a termocentralei va fi folosită pentru construcția noii termocentrale pe gaze.

Programul de restructurare al CEO presupune, în locul grupurilor pe lignit oprite, construirea a două centrale pe gaze, prin parteneriate cu Tinmar (430 MW la Turceni) și Alro (850 MW la Ișalnița) și parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 730 MW, în parteneriat cu Petrom și Tinmar, dar proiectele sunt întârziate.

Sursa foto: FMI / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *