Luna noiembrie marchează finalul unei toamne intense pe piața muncii, cu peste 1,1 milioane de CV-uri trimise de către candidați în ultima lună pentru cele 23 de mii de joburi active pe platforma de recrutare online BestJobs. Angajatorii, ca răspuns, au inițiat 130 de mii de invitații la interviuri de angajare, în creștere cu 10% față de luna octombrie.
Domeniul ingineriei se menține în topul clasamentului de joburi ofertante și constante din sectoarele de pe piața muncii din România. Acesta reprezintă, în medie, 10% din volumul lunar al joburilor disponibile, și o creștere anuală a volumului de joburi în domeniu. Stabilitatea face domeniul atractiv pentru candidații care își doresc o carieră bine definită, cu oportunități diverse și remunerații competitive.
Cele mai căutate specializări din domeniul ingineriei
Angajatorii din industria ingineriei sunt dornici de a angaja profesioniști specializați. Printre cele mai solicitate specializări se numără roluri de inginer automatist cu salarii cuprinse între 1.100–1.400 euro net, inginer constructor cu salarii cuprinse între 1.300–1.700 euro net, inginer energetician/electroenergetician cu salarii cuprinse între 1.500–2.000 euro net, inginer controlul calității cu salarii cuprinse între 1.400–1.700 euro net, inginer producție cu salarii cuprinse între 1.000–1.200 euro net, inginer cadastru/topograf cu salarii cuprinse între 1.100–1.300 euro net, inginer proiectare mecanică cu salarii cuprinse între 1.200–1.400 euro net, inginer agronom cu salarii cuprinse între 1.000–1.200 € net sau inginer chimist cu salarii cuprinse între 900–1.100 euro net.
Domeniile în tendințe pe piața muncii din România
Interesul candidaților a fost cel mai ridicat pentru domeniile vânzări, financiar/contabilitate, IT/telecom, call center/suport clienți și producție/logistică.
Femeile au fost interesate în proporție de 54% din totalul aplicărilor, comparativ cu bărbații în proporție de 46%. Din punct de vedere al vârstei, grupa 25-34 de ani a dominat aplicările pe BestJobs, cu peste 32%, urmată de candidații cu vârste cuprinse între 18-24 de ani în proporție de peste 28%, cei din categoria 35-44 de ani cu peste 23%),cei cu vârste cuprinse între 45-54 de ani în proporție de peste 11%, iar cei de peste 55 de ani cu un procentaj de doar 4%.
Cu toate acestea, piața muncii a continuat să ofere diversitate în formatele de lucru. Aproximativ 7% dintre ofertele de joburi de pe platforma de recrutare sunt de tip remote, în domeniile IT/telecom și call center/suport clienți. Aproximativ 24% dintre joburi sunt în format hibrid, iar acestea permit cel puțin o zi de lucru remote pe săptămână.
Domeniile și județele care au cele mai multe oportunități de angajare
În rândul domeniilor cu cele mai multe oportunități de angajare se numără: vânzările, urmate de financiar/contabilitate, inginerie, management și construcții/instalații.
Potrivit analizei realiate de BestJobs, din punct de vedere geografic, București și Ilfov au condus detașat, cu 36% din totalul joburilor disponibile, urmate de județele Timiș cu 8%, Brașov cu 7%, Cluj cu 6% și Prahova cu 6%.