Tot ce trebuie să știi despre listarea Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede, și ce înseamnă pentru lumea monedelor digitale

coinbase 1

Coinbase Global, operatorul celei mai mari platforme de tranzacționare criptomonede din Statele Unite, se listează miercuri pe bursa Nasdaq, punând o piatră de hotar în procesul de trecere a criptomonedelor de la o tehnologie de nișă la una acceptată la scară largă.

Listarea este de departe cea mai mare listare a unei companii de criptomonede.

De ce este importantă listarea

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Coinbase va deveni publică printr-o listare directă pe bursa Nasdaq, mai degrabă decât printr-o ofertă publică inițială tradițională. Într-o listare directă, o companie își tranzacționează acțiunile pe o bursă, dar fără a angaja bănci pentru a subscrie tranzacția, ca într-o ofertă publică inițială.

Coinbase va deveni publică pe Nasdaq sub simbolul „COIN”.

Nasdaq și Goldman Sachs au stabilit marți un preț de referință de 250 de dolari pe acțiune pentru Coinbase Global Inc. La acest preț per acțiune, Coinbase este evaluată la 49,19 miliarde de dolari, potrivit Reuters, sau la 66,5 miliarde de dolari, potrivit Seeking Alpha. Spre comparație, în 2018, investitorii privați evaluau compania la 8 miliarde de dolari.

Dacă evaluarea va fi cea superioară, Coinbase va deveni mai valoroasă decât compania mamă a Bursei de Valori din New York. Unii investitori estimează chiar o evaluare de 100 miliarde dolari sau mai mult, ceea ce ar face compania mai valoroasă decât o serie de burse din SUA, inclusiv ICE, Nasdaq sau CME Group CME.

Listarea Coinbase reprezintă cel mai nou pas în acceptarea la scară largă a criptomonedelor, aceste active fiind evitate, cu numai câțiva ani în urmă, de finanțiștii tradiționali.

Jeff Sica, fondatorul unei companii de consultanță în investiții, a declarat pentru Fox Business că Coinbase ar putea fi cea mai importantă listare din 2021. „Văd această listare ca o punte între piața criptomonedelor descentralizată și perturbatoare și piața tradițională”. Această listare va aduce criptomonedele în prim plan, va elimina o parte din obscuritate și va permite oamenilor să investească în ceea ce cred că va fi o prezență semnificativă ca monedă alternativă în viitor”, a spus Sica.

„Listarea este importantă prin faptul că marchează creșterea industriei și acceptarea acesteia în afacerile tradiționale”, a declarat William Cong, profesor asociat de finanțe la SC Johnson College of Business al Universității Cornell, potrivit Reuters.

Analistul firmei de investiții Wedbush Dan Ives a declarat că listarea este o reflectare a evoluției către mainstream a criptomonedelor. „Coinbase este o piesă fundamentală a ecosistemului criptografic și este un barometru pentru adoptarea generală în creștere a Bitcoin și cripto în anii următori”, a scris el într-o notă.

Ce este Coinbase?

Fondată în 2012, Coinbase este o platformă utilizată pentru tranzacționarea a peste 50 de criptomonede, inclusiv Bitcoin. Compania are 56 de milioane de utilizatori și servește 7.000 de clienți instituționali și 115.000 de parteneri în peste 100 de țări. Pe Coinbase se tranzacționează active cu o valoare estimată de 223 miliarde de dolari, reprezentând 11,3% din cota de piață a activelor cripto.

În plus față de furnizarea unui schimb care să permită investitorilor să tranzacționeze cu ușurință criptomonede, Coinbase oferă și un portofel digital pentru ca investitorii să-și stocheze criptomonedele. Compania oferă, de asemenea, un serviciu numit Coinbase Pro, care prezintă diagrame avansate și opțiuni de tranzacționare mai complexe.

Platforma asigură, de asemenea, tranzacții sigure prin verificare în doi pași, conectări biometrice cu amprentă, asigurare în cazul în care Coinbase se confruntă cu breșe de securitate, solduri de dolari asigurate de o agenție creată de congresul american ce oferă servicii de asigurări pentru depozite (Federal Deposit Insurance Corporation) și criptare standard pentru portofele digitale.

Cele mai recente rezultate financiare ale companiei subliniază modul în care veniturile au crescut în mod constant, odată cu creșterea volumului de tranzacționare și a prețurilor.

În anul fiscal încheiat la 31 decembrie 2020, Coinbase a raportat venituri de 1,14 miliarde de dolari, în creștere cu 139% față de 2019 și venituri nete de 322 milioane de dolari, în creștere față de o pierdere de 30 milioane de dolari în 2019.

Însă în primul trimestru al anului, pe măsură ce Bitcoin și-a dublat prețul, Coinbase a estimat venituri de peste 1,8 miliarde de dolari și venituri nete între 730 milioane de dolari și 800 milioane de dolari.

Compania a raportat, de asemenea, 6,1 milioane de utilizatori care tranzacționează lunar, un volum de tranzacționare de 335 miliarde de dolari și active de peste 223 miliarde de dolari, inclusiv active de 122 miliarde de dolari de la instituții.

Privind în perspectivă către întregul an pentru 2021, Coinbase se așteaptă ca utilizatorii care tranzacționează lunar să varieze între 4 și 7 milioane, în funcție de capitalizarea pieței cripto și de volatilitatea prețurilor criptomonedelor.

Coinbase a fost înființată de Brian Armstrong, în vârstă de 38 de ani, care conduce platforma în calitate de director executiv. Fred Ehrsam, director Coinbase, a contribuit, de asemenea, la crearea companiei.

Potrivit Forbes, averea netă a lui Armstrong este în prezent de 6,5 miliarde de dolari pe baza deținerilor sale în companie, iar averea sa va crește probabil dacă listarea directă va avea succes.

Coinbase este a doua cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede, dar cea mai mare din SUA, ca volum. Titlul de cel mai mare merge la Binance, cu volume de tranzacționare criptografică de 47 de miliarde de dolari într-o perioadă de 24 de ore, potrivit CoinMarketCap.com.

Cum câștigă bani Coinbase?

Peste 96% din veniturile totale ale Coinbase provin din comisioane asupra tranzacțiilor operate pe platforma sa, respectiv pentru achiziționarea, vânzarea și tranzacționarea de către clienți a activelor criptografice, conform prospectului companiei.

Investitorii americani care utilizează platforma vor suporta comisioane de 1,49% pentru conversii utilizând un cont bancar sau portofelul Coinbase în dolari, 3,99% pentru achizițiile cu un card de debit, până la 1,5% din orice tranzacție și o taxă minimă de 0,55 dolari pentru retragerile instantanee și o taxă de 10 dolari pentru transferuri bancare.

Compania generează, de asemenea, venituri din produsele și serviciile de abonament, care fluctuează în funcție de prețul activelor și de o taxă de spread de 0,5% pentru achizițiile și vânzările cripto.

Avansul Bitcoin

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume, a atins marți un record de peste 63.000 de dolari. Moneda virtuală și-a dublat valoarea anul acesta, deoarece investitorii mari și bănci precum Goldman Sachs sau Morgan Stanley, dar și alte companii importante, precum Tesla, au arătat interes pentru moneda emergentă.

Listarea directă a Coinbase probabil va accelera acest proces, au spus cei intervievați de Reuters, prin creșterea gradului de conștientizare a activelor digitale în rândul investitorilor.

„Acesta este un lucru foarte pozitiv pentru Bitcoin în sine, deoarece demonstrează puntea care a fost construită între o arenă ezoterică, plină de cowboy, până la finanțele tradiționale”, a declarat Charles Hayter de la firma de date CryptoCompare.

Neîncrederea și riscurile persistă

Cu toate acestea, unii investitori instituționali și-au exprimat prudența față de perspectivele pe termen lung pentru Coinbase și sectorul criptomonedelor.

Managerul elvețian de active Unigestion a declarat că este prudent cu privire la entuziasmul din jurul criptomonedelor și, ca urmare, nu va cumpăra acțiuni Coinbase.

„Credem că există o mulțime de frenezie și exuberanță în tot ceea ce pare a fi cripto. Fondurile speculative și comerțul cu amănuntul vor fi probabil investitori timpuri în aceste noi acțiuni – probabil că le vor cumpăra destul de mult – ceea ce nu ar trebui să fie o indicație clară a modului în care ele vor funcționa pe termen lung”, a spus Olivier Marciot, manager de portofolii la Unigestion, companie care supraveghează active în valoare de 22,6 miliarde de dolari.

Coinbase a transmis în prospectul său că veniturile sale totale sunt „în mod substanțial dependente de prețurile activelor criptografice și de volumul tranzacțiilor efectuate pe platforma noastră” și că 56% din veniturile sale nete provin din tranzacții Bitcoin și Ethereum.

Coinbase avertizează că, dacă prețurile, cererea sau volumul criptomonedelor scad, afacerea sa ar fi grav afectată. În timp ce compania a stabilit protocoale de securitate, a menționat, de asemenea, că există întotdeauna potențialul pentru atacuri cibernetice sau breșe de securitate.

Alți experți au declarat că riscurile includ expunerea Coinbase la un activ extrem de volatil care este încă supus unei reglementări neuniforme.

Și Coinbase menționează „o incertitudine semnificativă în reglementare” drept una dintre preocupările sale majore, menționând că autoritățile de reglementare din întreaga lume și-au sporit controlul asupra monedelor digitale.

De asemenea, nu toată lumea este fan bitcoin: un sondaj realizat de Bank of America printre administratorii globali de fonduri a arătat că 74% dintre aceștia consideră că Bitcoin este într-o bulă.

Între timp, începe să existe și competiție pentru Coinbase. Vlad Tenev, director executiv al aplicației de tranzacționare fără taxe Robinhood, a declarat luna trecută că compania lucrează la o ofertă de portofel de criptomonede care îi va permite să concureze mai bine cu Coinbase.

Perspectiva a stârnit previziuni conform cărora Coinbase va trebui să reducă taxele pentru clienții săi de retail cu amănuntul, ceea ce va afecta profiturile companiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: