Transelectrica, încă un proces pierdut cu un fost șef demis ilegal, despăgubiri de peste 135.000 de lei

Stația Electrică de Transformare Reșița Sursa foto: Facebook/ Transelectrica

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a pierdut încă un proces cu un fost șef și trebuie să îi plătească despăgubiri de peste 135.000 de lei.

Este vorba de Oleg Burlacu, demis în 2021, care a mai câștigat despăgubiri de aproape 800.000 lei în urmă cu doi ani.

În iunie 2021, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis să demită Directoratul al companiei, numit pe patru ani în decembrie 2020.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cei șapte membri revocați din funcție printr-o hotărâre AGA Transelectrica din iunie 2021 sunt Adrian Goicea, Luiza Popescu, Oleg Burlacu, Valentin Jean Comănescu, Mihaela Popescu și Mircea Cristian Staicu.

Toți cei șapte foști membri ai Consiliului de Supraveghere au dat în judecată Transelectrica, monopolul transportului energiei electrice în România și entitatea care guvernează Sistemul Energetic Național, cerând despăgubiri, iar unii dintre ei chiar au câștigat.

Tranelectrica a trimis Bursei de Valori București un raport în care anunță decizia Curtei de Arbitraj: “În continuarea informațiilor diseminate prin raportul curent transmis prin intermediul instituțiilor pieței de capital în data de 14 noiembrie 2023, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. informează publicul investitor asupra faptului că, urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5770 Burlacu Oleg (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții ale domnului Burlacu Oleg (reclamant) împotriva Companiei (pârâtă) după cum urmează:

– plata sumei brute de 46.596 lei reprezentând componenta variabilă a remunerației pentru anul 2020, la care se adaugă accesorii;
– plata sumei brute de 89.050 lei reprezentând componenta variabilă a remunerației pentru anul 2021, la care se adaugă accesorii;

și a respins cererea privind plata tuturor impozitelor și taxelor aferente sumelor acordate cu titlu de componentă variabilă a remunerației pentru anii 2020 și 2021, la momentul plății, prin raportare la sumele pretinse. De asemenea, a respins ca neîntemeiată cererea privind plata sumei de 131.929 lei reprezentând diferența compensației aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare pentru perioada septembrie 2022 – septembrie 2024, ca urmare a constatării revocării fără justă cauză prin Hotarârea Arbitrală din 30.12.2022 din Dosarul ARB-56801.:

Totodată, Compania a fost obligată în parte la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale.

Transelectrica, obligată în 2023 de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere care a fost revocat, compensaţii de 792.132 lei

Transportatorul naţional de energie electrică Transelectrica a fost obligat de Centrul de Arbitraj de la Viena să-i plătească lui Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere care a fost revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, compensaţii de 792.132 lei în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii şi cheltuieli de judecată.

Hotărârea, devenită publică pe 6 ianuarie 2023, arbitrală este definitivă şi obligatorie.

”În completarea raportului curent diseminat în data de 25 februarie 2022 şi a Materialului informativ AGA nr. 32601/29.07.2021 adus la cunoştinţă acţionarilor săi în şedinţa AGA din data de 31.08.2021, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA informează acţionarii şi persoanele interesate cu privire la faptul că în ceea ce priveşte cererea de arbitraj ARB-5680 a domnului Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere revocat prin Hotărârea AGA nr. 4/2021, Centrul de Arbitraj de la Viena s-a pronunţat la data de 30.12.2022 prin Hotărâre arbitrală conform căreia a admis cererea formulată de reclamant şi a obligat compania la plata sumei de 792.132 lei (principal) reprezentând compensaţii în baza contractului de mandat încheiat în aplicarea Hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor nr. 9/28.09.2020, sumă brută la care se adaugă accesorii şi cheltuieli de judecată. Hotărârea arbitrală este definitivă şi obligatorie”, precizează compania.

Transelectrica a anunțat pe 1 noiembrie 2024 că a pierdut un al doilea proces cu un fost șef și trebuie să îi plătească despăgubiri de peste 1,9 milioane de lei pentru că l-a demis, după ce i-a mai plătit acestuia despăgubiri și anterior.

În iunie 2021, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis să demită Directoratul al companiei, numit pe patru ani în decembrie 2020. Printre aceștia se regăsea și directorul general Cătălin Nițu.

În august 2023, Cătălin Nițu a cerut daune companiei în arbitraj la Viena, asta după ce a mai primit bani de la Transelectrica în urma unei decizii în arbitraj tot la Viena.

Transelectrica a anunțat vineri că Centrul de Arbitraj de la Viena i-a dat dreptate lui Cătălin Niță, iar acesta trebuie să primească de la companie:

  • „plata sumei brute de 1.910.477 lei reprezentând compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare din momentul revocării fără justă cauza până la sfârșitul mandatului, la care se adaugă accesorii;
  • plata sumei brute de 59.023 lei reprezentând componentă variabilă a remunerației pentru îndeplinirea criteriilor și obiectivelor de performanță aferent perioadei noiembrie – decembrie 2020, la care se adaugă accesorii”.

Plata efectivă a acestor sume se va face la valoarea netă a acestora. Compania a fost obligată, totodată, la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale.

Cătălin Nițu a mai dat în judecată Transelectrica și în anul 2022 și a câștigat, tot în urma unei decizii a instanței arbitrale de la Viena, 559.000 de lei.

Cu câteva zile înainte, Transelectrica anunțase că a pierdut un proces similar și cu Marius-Viorel Stanciu, fost membru al Directoratului, căruia trebuie să îi plătească despăgubiri de peste 3,5 milioane de lei pentru că l-a demis.

Transelectrica a plătit peste 30 de milioane de lei salarii și bonusuri câștigate în instanță de către foști șefi concediați ilegal

Transelectrica, operatorul rețelei naționale de transport a energiei electrice, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, a fost obligată în instanță să plătească peste 30 de milioane de lei drept salarii, bonusuri și penalități către foști șefi concediați ilegal, și nu a făcut tot ce putea pentru a câștiga aceste procese, arată un raport al Curții de Conturi obținut în exclusivitate de către Economedia. În prezent, încă mai există și alte procese pe rol, așa că suma s-ar putea majora. Compania a acordat angajaților adaosuri salariale care au costat-o peste 35 de milioane de lei în numai 3 ani, dar și prime care ajung până la 20.000 de lei, fără a avea o justificare și fără a fi reflectate de performanță sau a fi motivate de vreo ocazie specială, mai arată raportul Curții de Conturi. În plus, și-a plătit membrii consiliului de supraveghere și ai directoratului cu până la 55.050 lei brut/lunăsume care depășeau nivelul maxim care le putea fi acordat. De asemenea, compania a angajat inclusiv un lucrător comercial (adică un casier) pe un post în care acesta avea nevoie de alt tip de experiență. Lista neregulilor descoperite este lungă și am scris despre ea pe larg aici.

Cum s-a ajuns la aceste revocări ilegale?

E vorba despre o decizie luată de guvernul condus de premierul Florin Cîțu în iunie 2021, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului (SGG), condus la acel moment de Tiberiu Horațiu Gorun, considerat mâna dreaptă a premierului. Atunci, SGG, care e acționarul majoritar al Transelectrica (58% din acțiuni), a impus în Adunarea Generală a Acționarilor revocarea din funcție a celor șapte membri ai Consiliului de Supraveghere.

Problema e că cei șapte membri fuseseră numiți pentru o perioadă de patru ani, în urma unei proceduri prevăzute de lege, iar revocarea din funcție putea fi realizată doar în anumite condiții legate de eventuala încălcare a contractelor de mandat.

Or, la acel moment, decizia guvernului Cîțu de a-i demite pe șefii Transelectrica a fost considerată ilegală de curtea de arbitraj de la Viena, iar acum compania cu capital majoritar de stat trebuie să plăatească despăgubiri totale de milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.