Transgaz a reparat conducta de gaz avariată în urma exploziei de pe Autostrada Moldovei

Explozie A 7 UMB

Conducta de gaz afectată de o explozie produsă joi dimineața pe șantierul Autostrăzii Moldovei a fost remediată de echipele Transgaz, operatorul național de transport al gazelor naturale.

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit, miercuri noaptea, la o magistrală de gaz din Călimănești – Vrancea. În urma incidentului, patru muncitori ai firmei care lucrează la construcţia Autostrăzii Moldovei au murit, iat alţi cinci au fost răniţi.

Lucrările de remediere a incidentului major produs pe conducta Șendreni – Onești, în zona Călimănești, din județul Vrancea, au fost încheiate vineri seara, la ora 20:05.

Sâmbătă dimineața, la ora 10:37 au început manevrele de repunere în funcțiune a tronsonului, de către Exploatarea Teritorială Brăila și Exploatarea Teritorială Bacău.

La ora 13:25 s-au finalizat lucrările de umplere a conductei Dn 800 Șendreni – Onești și a fost pusă în funcțiune.

Compania Transgaz a anunțat, joi, printr-un comunicat de presă, în legătură cu explozia de pe șantierul autostrăzii A7 Moldova (Focșani – Bacău) că firma de construcții nu a respectat avizul de amplasament eliberat de Transgaz.

„În noaptea de 21 septembrie 2023, în județul Vrancea, în jurul orei 01:15, pe conducta de transport gaze naturale Dn800 Șendreni-Onești, în zona localității Călimănești, la kilometrul 93+328 față de SCV Șendreni, respectiv kilometrul 52+174 față de NT Onești s-a produs un incident tehnic major cu foc ,în timpul execuției lucrărilor la autostrada A7 Moldova (Focșani – Bacău). Menționăm faptul că, constructorul lucrărilor nu a respectat prevederile Avizului de amplasament nr. 219/2197/04.01.2021 emis de SNTGN Transgaz SA pentru lucrarea “Autostrada Focșani – Bacău (inclusiv rețele de utilități) cu amplasamentul pe teritoriul județului Vrancea”, acesta nedeținând avizul CTE din partea SNTGN Transgaz SA pentru proiectul tehnic de relocare/înlocuire a conductei de gaz intersectată de proiect”, se arată în comunicatul companiei.

Vineri, ministerul Transporturilor a confirmat oficial în cazul exploziei de joi de pe A7 că UMB nu trebuia să lucreze la Autostrada Moldovei în zona gazoductului fără ca magistrala de gaze să fie relocată. Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a precizat că „până la relocare nu se execută lucrare peste, indiferent că este la 3 metri, la 5 metri sau la 10 centimetri de sol (n.r adâncime)”. Invitat vineri la B1 TV, Scrioșteanu a confirmat, practic, datele furnizate de Transgaz privind zona de siguranță/protecție de 20 de metri și corespondența oficială în care se precizează clar procedura de lucru.

„Când un contractant al beneficiarului se apucă să realizeze un proiect de autostradă i se emite un certificat de urbanism. În acel certificat de urbanism sunt cerute toate avizele necesare de la toți deținătorii de utilități din acel perimetru. În speța noastră este și Transgaz. La momentul acela se cere un aviz de la Transgaz care să spună în ce condiții se poate construi acest obiectiv de autostradă. După aceea se emite acel aviz, acel consultant, proiectant realizează proiectul, studiul de fezabilitate și proiectul în acele condiții. Urmează un nou aviz de la Transgaz care certifică că ceea ce a gândit proiectantul este în lumina primului aviz. Cele două avize sunt și este și comunicat de CNAIR că sunt două avize emise: unul legat de certificatul de urbanism și unul legat de proeict. În aceste avize se spun condițiile în care se execută lucrarea. În acele condiții se spune foarte clar că nu se poate lucra la mai puțin de 20 de m stânga-dreapta față de conductă. În momentul în care se intră în șantier se alege un subantreprenor dedicat pentru rețele de gaz din Transgaz care elaborează un proeict de relocare a acestei utilități care vine și cu protecție și ceea ce a cerut Transgazul ca și elemente care să asigure coabitarea. Conducta de gaz tot sub autostradă rămâne, dar în altă poziție și în alte condiții. Până la relocare nu se execută lucrare, indiferent că este la 5 m, 3m sau la 10 cm de sol. Adâncimea nu contează. Dacă s-a lucrat și s-au încălcat condițiile impuse de Transgaz s-a greșit”, a confirmat Scrioșteanu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *