Transgaz cere acordul de mediu pentru conducta ce va alimenta viitoarea termocentrală Mintia, cel mai mare consumator de gaze din România

Termocentrala Mintia

Operatorul Sistemului Național de Transport Gaze, Transgaz, a depus documentația necesară emiterii acordului de mediu pentru conducta de alimentare CET Mintia, termocentrala de 1.700 de MW și 1 miliard de euro ce va fi construită până în 2026 de un grup irakian, potrivit unui anunț de la bursă. Conducta va traversa 28 de localități de pe raza județului Hunedoara, printre care Călan, orașul Hunedoara și, evident, Mintia.

Când va fi finalizată, aducă în 2026(dacă nu vor exista întârzieri), Mintia va consuma anual 2,5 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce o va face, raportat la datele actuale, cel mai mare consumator de gaze din țară.  Pînă în urmă cu câțtiva ani, industria îngrășămintelor era cel mai mare consumator de gaze, dar acum aceasta este în mare parte închisă.

Termocentrala Mintia a fost cumpărată, anul trecut, de grupul irakian Mass Global Energy, de la lichidatorul judiciar, pentru 91 de milioane de euro. Ea a funcționat timp de 50 de ani cu cărbunele din Valea Jiului, având cinci grupuri a câte 210 MW. În 2021 a fost închisă și toți angajații concediați. În prezent, este în proces de demolare a vechilor instalații pentru a lăsa loc noii termocentrale, care va funcționa cu gaze.

Lucrările de demolare și construire a noii centrale electrice vor avea loc pe o suprafață de 325.101 metri pătrați de incintă industrială.

Producţia de energie a noii centrale electrice Mintia va fi de 1700 MW. Producţia de energie a fiecărei turbine cu aburi va fi de aproximativ 560 MW. Producţia de energie a fiecărei turbine cu gaz va fi de aproximativ 570 MW. Consumul total de gaz pentru cele două turbine cu gaz este de 283.806 metri cubi pe oră.

Noua centrală electrică va fi construită pe o suprafață de 250 x 300 de metri. Cea mai înaltă structură a centralei vor fi stivele cu o înălţime de 65 de metri. Următoarele structuri cele mai înalte sunt HRSG-urile cu o înălţime de 50 metri. Turbinele cu gaz şi turbina cu abur vor fi amplasate în clădiri cu structură de oţel. Vor fi trei clădiri din beton; clădirile electrice, de administrare şi de control.

Puterea de energie produsă va fi transferată prin 400 kv şi 220 kv în reţeaua naţională prin Transelectrica. Gazele naturale vor fi recepţionate prin conductele Transgaz până la graniţa centralei Mintia. Noua centrală electrică va folosi râul Mureş pentru răcirea turbinei cu abur, iar apa va fi retumată înapoi în râul Mureş, similar ca vechea centrală electrică.

Investiția de realizare a unei capacități energetice cu ciclu combinat nou, cu o putere instalată de minim 1.290 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă trebuie finalizată până la data de 31 decembrie 2026, se arată în acordul de mediu pe care investitorul irakian deja l-a obținut.

„În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă și o producție de cel puțin 1.290 MW”, informa, în 2022, la realizarea vânzării, administratorul judiciar al societății de stat Complexul Energetic Hunedoara.

În prezent, termoncetralele din România funcționează în mare parte pe cărbune, cu excepția notabilă a centralei Brazi ce aparține Petrom . În timp însă, cărbunele se va închide, conform directivelor Pactului Ecologic European, lăsând locul unora pe gaz, acesta fiind un combustibil de tranziție.

Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *