Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei şi energiei Ember, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

În perioada ianuarie – aprilie 2024, producţia Turciei de electricitate pe bază de cărbune, de 36 TWh (terrawatt-oră), a depăşit producţia companiilor germane de utilităţi, de 34,6 TWh, precum şi producţia de 31,3 TWh a celui de-al treilea utilizator de cărbune din Europa, Polonia.

Principalul motiv al ascensiunii Turciei în clasamentul regional îl reprezintă scăderea cu 32% a utilizării cărbunelui în Germania, în primele patru luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Producţia totală de electricitate pe bază de cărbune a Turciei a fost cu aproximativ 3% mai scăzută decât în perioada ianuarie – aprilie 2023, dar cu aproximativ 6% mai ridicată faţă de primele patru luni din 2019.

În contrast, generarea de electricitate pe bază de cărbune în Germania şi Polonia, în perioada ianuarie – aprilie 2024, a fost mai scăzută cu 42% şi, respectiv, cu 19,4% decât în primele patru luni din 2019, indicând reducerea folosirii cărbunelui în ultimii ani în Europa.

Extinderea rapidă a capacităţii de generare a energiei curate în Germania, Polonia şi alte economii importante din nordul şi vestul Europei a contribuit la reducerea utilizării cărbunelui.

Între 2022 şi 2023 a crescut capacitatea de generare a energiei curate cu 9% în Germania, cu 21,4% în Polonia, cu 21% în Ţările de Jos, cu 9,6% în Italia şi cu 8% în Spania, conform Ember.

În contrast, capacitatea de generare a energiei curate în Turcia a crescut cu 4,5% din 2022 în 2023.

Anul trecut, creşterea capacităţii de generare a energiei curate a fost de asemenea limitată în Cehia (1,1%), România (1,4%) şi Serbia (3,6%), subliniind adâncirea deficitului de dezvoltare a energiei curate între statele bogate şi cele în curs de dezvoltare din regiunea europeană.

În plus pe lângă creşterea lentă a capacităţii de generare a energiei curate, Turcia, Cehia, Serbia şi Bulgaria au unele din sistemele de producere a energiei cele mai dependente de cărbune din Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: