Turcia: Inflația a ajuns la 73,50% în luna mai, în ritm anual

recep tayyip erdogan turcia Sursa foto: Adem ALTAN / AFP

Inflația din Turcia a crescut în luna mai la 73,5% în ritm anual, cel mai ridicat nivel din decembrie 1998, determinată de creșterea prețurilor la energie și alimente, potrivit datelor oficiale publicate vineri și citate de bouorsorama.com.

Cu toate acestea, creșterea prețurilor de consum a încetinit în mai față de aprilie, când inflația a crescut de la 61% la 70%.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la transporturi (+107,62% în mai, în date anualizate) și alimente (+91,63%), pe fondul creșterii prețurilor la energie și al prăbușirii lirei turcești.

Zvonurile privind o intervenție militară în nordul Siriei au contribuit la devalorizarea monedei naționale, care era cotată vineri dimineață la 16,49 lire turcești pentru un dolar, apropiindu-se de nivelurile din decembrie 2021 care au provocat intervenția statului pentru a o stabiliza în raport cu valutele străine.

Lira turcească a pierdut peste 47,79% din valoarea sa în decurs de un an.

Inflația se află în centrul dezbaterilor din Turcia, cu un an înainte de alegerile prezidențiale, programate pentru iunie 2023, opoziția și numeroși economiști acuzând Oficiul Național de Statistică (Tüik) că a subestimat cu bună știință și în mod grosolan amploarea acesteia.

Economiștii turci independenți de la Grupul de cercetare a inflației (Enag) au declarat vineri dimineață că inflația este de fapt de 160,76% în ritm anual, mai mult decât dublu față de rata oficială.

Săptămâna trecută, banca centrală a Turciei a refuzat să majoreze rata dobânzii cheie în încercarea de a reduce inflația și a menținut-o la 14%.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care consideră, contrar teoriilor economice convenționale, că ratele ridicate ale dobânzilor încurajează inflația, forțase banca centrală să reducă rata cheie de la 19% la 14% între septembrie și decembrie, la sfârșitul anului 2021, provocând prăbușirea monedei naționale.

Sursa foto: Adem ALTAN / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *