Ecologiștii din Insulele Canare trag un semnal de alarmă cu privire la daunele produse de turism în Parcul Național Teide, care găzduiește cel mai înalt vârf din Spania, relatează Euronews.com.
Jaime Coello Bravo, directorul Fundației Telesforo Bravo-Juan Coello, a făcut apel la Consiliul Insulei Tenerife pentru promovarea a ceea ce el a descris ca fiind „distrugerea” parcului, care este, de asemenea, un sit al patrimoniului mondial UNESCO.
Într-o postare distribuită pe rețelele de socializare la 13 aprilie, Bravo a afirmat că parcul „suferă” din cauza numărului de turiști care se plimbă prin peisajele sale. El a distribuit, de asemenea, imagini și videoclipuri cu vizitatori care se abat de la traseele desemnate și escaladează formațiuni de roci vulcanice.
“Dacă aceasta este bijuteria coroanei [a siturilor naturale din Tenerife], cum vor fi celelalte spații? Știm pentru că în majoritatea se întâmplă la fel sau mai rău”, a scris el. „Este un scandal și o rușine lipsa de reacție, inacțiunea și complicitatea cu o situație nesustenabilă”, a adăugat acesta.
Parcul Național Teide primește peste 3 milioane de vizitatori pe an
Situat în centrul insulei Tenerife, Parcul Național Teide înconjoară stratovulcanul Teide-Pico Viejo, care se înalță la 3 718 metri deasupra nivelului mării și oferă vederi panoramice asupra împrejurimilor. Aceste priveliști, peisajele vulcanice uimitoare și fauna unică, cum ar fi șopârla din Tenerife, atrag aproximativ trei milioane de vizitatori în fiecare an.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Potrivit consiliului local de turism, parcul este cel mai vizitat parc național din Europa. Cu toate acestea, popularitatea sa pune presiune.
Fotografiile lui Bravo au arătat o parcare aglomerată, turiști care se cățărau pe stânci vulcanice și o femeie care părea să adune pietre dintr-o zonă interzisă.
Un nou sistem de rezervare urmărește să reducă aglomerația
Cu doar câteva zile înainte de postările lui Bravo, Cabildo de Tenerife (Consiliul Insulei Tenerife) a dezvăluit un nou sistem de rezervare online care urmărește să controleze accesul la traseele mai avansate din parc.
Noul sistem le va cere vizitatorilor să se înregistreze online înainte de a încerca anumite trasee de drumeție, inclusiv traseele care duc la vârf.
Accesul va fi acordat numai profesioniștilor autorizați din domeniul turismului și federațiilor montane care dețin permisele și echipamentele de siguranță corespunzătoare.
Potrivit oficialilor, scopul este de a „conserva mediul natural și de a controla afluxul de persoane”.