Turnul Eiffel este închis marţi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza unei greve lansate de sindicatele care îi reprezintă pe angajaţii societăţii care exploatează Turnul Eiffel (SETE), şi care critică modul în care este gestionat simbolul oraşului Paris, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
Primăria din Paris, acţionarul majoritar de la SETE, “refuză să negocieze pentru moment”, a declarat pentru AFP un reprezentant al sindicatului CGT.
Închiderea, pentru a doua zi, a turnului Eiffel nemulţumeşte miile de vizitatori, majoritatea străini, care doresc să viziteze acest monument. Construit în 1887, Turnul Eiffel atrage aproximativ 20.000 de persoane pe zi. În fiecare an, aproximativ şapte milioane de persoane vizitează turnul Eiffel şi peste 20 de milioane vin să vadă turnul fără a urca însă în el.
La mai puţin de cinci luni de la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie-11 august), sindicatele vor să oblige Primăria din Paris să revizuiască un model economic pe care îl consideră “nesustenabil” pentru SETE.
Sindicatele reproşează Primăriei din Paris că este în căutarea “rentabilităţii cu orice preţ pe termen scurt” şi îi solicită să “asigure supravieţuirea monumentului şi a societăţii care îl gestionează.”
Echilibrul economic al turnului Eiffel, care a revenit în 2023 la un grad de frecventare superior celui înregistrat înainte de Covid-19, cu 6,3 milioane de vizitatori, a fost fragilizat de o diminuare a veniturilor cu aproximativ 120 de milioane de euro în cei doi ani de criză sanitară (2020 şi 2021).
Pentru a face faţă acestei situaţii, SETE a fost recapitalizată cu 60 de milioane de euro în 2021. Însă la diminuarea veniturilor s-a adăugat şi o majorare a cheltuielilor, cu aproximativ 130 de milioane de euro, apărută ca urmare a majorării costurilor lucrărilor de renovare, care au legătură în special cu actuala campanie de revopsire, complicată de descoperirea a numeroase puncte de coroziune.
Cu o înălţime de 330 metri, Turnul Eiffel a fost conceput de inginerul Gustave Eiffel. După 1889, Turnul Eiffel a devenit un monument emblematic al Parisului şi până în 1930 a fost cea mai înaltă construcţie din lume. Inginerul Gustave Eiffel s-a stins din viaţă la 27 decembrie 1923.