Ucraina spune că se confruntă cu un deficit de silozuri pentru noua recoltă de cereale

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Statele europene vor lua în considerare furnizarea temporară de hambare Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de silozuri pentru noua recoltă de cereale, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Anterior, un oficial de la Ministerul Agriculturii declarase pentru Reuters că în toamnă, când se încheie recoltarea porumbului, deficitul de capacitate de stocare ar putea ajunge până la 15 milioane de tone.

Marţi, adjunctul ministrului Agriculturii, Markian Dmitrasevici, a afirmat: „Avem urgent nevoie să echipăm depozitele de cereale – structuri modulare şi saci de plastic”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Guvernele UE vor lua în considerare livrarea către Ucraina a unor astfel de facilităţi temporare de stocare, deciziile vor ajuta la prezervarea semnificativă a recoltei şi asigurarea aprovizionării viitoare cu cereale a pieţelor mondiale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. În comunicat nu se specifică care sunt statele membre UE implicate şi cânt de avansate sunt discuţiile.

Autorităţile de la Kiev au avertizat că anul acesta recolta sa ar putea scădea la aproximativ 65 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, de la 106 milioane de tone în 2021, din cauza invaziei ruseşti.

În mod normal, Ucraina este un mare cultivator mondial de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după data de 24 februarie, când a început invazia rusă. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să crească exporturile de produse agricole pe cale rutieră, feroviară şi fluvială.

Scăderea producţiei şi exporturilor ucrainene de cereale şi oleaginoase a declanşat temeri referitoare la o criză alimentară mondială, iar războiul din Ucraina, precum şi sancţiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creşterea explozivă a preţurilor la cereale, ulei de gătit, îngrăşăminte şi energie

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: