Bruxelles-ul a decis joi o amendă de 337,5 milioane de euro pentru gigantul alimentar american Mondelez, proprietarul mărcilor Lu, Oreo, Milka şi Toblerone, care este acuzat de obstrucţionarea concurenţei pe piaţa de ciocolată, biscuiţi şi cafea, relatează AFP.
La finalul unei anchete lansate în ianuarie 2021, Comisia Europeană acuză Mondelez că “a împiedicat comerţul transfrontalier cu produse de ciocolată, biscuiţi şi cafea între statele membre, încălcând normele UE în materie de concurenţă”.
Executivul european consideră că grupul a restricţionat comerţul cu ciocolata, biscuiţii şi cafeaua pe care le produce între ţările membre prin intermediul unor acorduri ilegale şi a abuzat de poziţia sa dominantă pe anumite pieţe. “Mondelez a restricţionat în mod ilegal comerţul transfrontalier în UE pentru a menţine preţuri mai mari pentru produsele sale, în detrimentul consumatorilor”, a declarat comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager.
Această amendă uriaşă, a noua cea mai mare amendă impusă de UE pentru practici anticoncurenţiale, intervine într-un moment în care inflaţia preţurilor la alimente reprezintă o preocupare majoră pentru gospodăriile europene. Companiile sunt criticate în mod regulat pentru creşterea excesivă a preţurilor în ultimii ani, mai ales după ce preţurile de consum au crescut vertiginos din 2022, în urma războiului din Ucraina.
“Preţurile alimentelor diferă de la un stat membru la altul. Comerţul transfrontalier în cadrul pieţei interne poate reduce preţurile şi poate creşte disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele de inflaţie ridicată”, a subliniat Margrethe Vestager.
Rezultat al desprinderii divizării activităţii Kraft Foods în 2012, grupul Mondelez, cu sediul central în Chicago (Illinois), deţine numeroase mărci cunoscute, precum Côte d’Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone şi TUC.
Într-un caz similar de practici anticoncurenţiale, producătorul belgiano-brazilian de bere AB InBev, liderul mondial din acest sector, a fost amendat cu 200 de milioane de euro de către Comisia Europeană în mai 2019.