UE plănuiește o combinație de granturi și împrumuturi pentru a ajuta Ucraina

volodimir-zelenski-ucraina-e1646067243828-640x400 sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelensky, g4media

Un nou proiect de propunere al Comisiei Europene ar urma să ofere Ucrainei un ajutor financiar de 8 miliarde de euro printr-o combinație de granturi și împrumuturi, au declarat vineri doi oficiali europeni pentru POLITICO.

UE ar urma să deblocheze până la 5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pe termen lung cu efect de levier pe baza garanțiilor oferite de țările UE, în funcție de contribuția acestora la bugetul blocului. Plățile dobânzilor ar fi subvenționate de la bugetul UE. Restul sumei, aproximativ 3 miliarde de euro, ar urma să fie acordată sub formă de granturi, au declarat oficialii.

Noul proiect de propunere vine după ce Germania a refuzat să ofere garanții pentru a susține împrumuturi de până la 9 miliarde de euro pentru Ucraina. Berlinul a argumentat că granturile sunt mai potrivite pentru a ajuta Kievul – care are deja datorii mari – și a indicat propriul său grant bilateral de 1 miliard de euro.

Această poziție a determinat Italia și Franța, care au oferit, de asemenea, ajutor bilateral, să ridice și ele probleme, forțând Comisia să se întoarcă la masă.

Deși nu există încă un calendar, Comisia urmărește să obțină aprobarea Parlamentului European și a țărilor UE în septembrie, astfel încât plățile să poată începe în octombrie, a declarat un oficial.

Problema ajutorului a devenit tensionată, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, criticând UE pentru întârziere în cel mai recent discurs al său de peste noapte.

În luna mai, liderii UE s-au angajat să ofere „până la 9 miliarde de euro” în asistență macrofinanciară Kievului. Însă, până în prezent, Comisia a reușit să deblocheze doar 1 miliard de euro sub formă de împrumuturi susținute de bugetul UE.

Provocarea este acută, deoarece Kievul înregistrează un deficit bugetar de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună de la invazia Rusiei. Acesta a solicitat ajutorul donatorilor internaționali pentru a putea acoperi costurile de bază, cum ar fi pensiile și salariile din sectorul public – sau riscă un colaps financiar.

„În fiecare zi și în diferite moduri, le reamintesc unor lideri ai Uniunii Europene că pensionarii ucraineni, persoanele noastre strămutate, profesorii noștri și alți oameni care depind de plățile bugetare nu pot fi ținuți ostatici ai indeciziei sau birocrației lor”, a declarat Zelenski.

„O astfel de întârziere artificială a asistenței macrofinanciare pentru statul nostru este fie o crimă, fie o greșeală, și este greu de spus ce este mai rău în astfel de condiții de război total”, a spus Zelenski, referindu-se la cele 8 miliarde de euro rămase.

Provocările pentru Comisie sunt cum să finanțeze garanția de 70% de care are nevoie pentru a obține fonduri de pe piețe, în condițiile în care propriul buget este epuizat. Anterior, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că încearcă să găsească „garanții suficiente în afara bugetului UE”.

„Analizăm diverse opțiuni, una dintre ele fiind să lucrăm cu garanții din partea statelor membre”, a declarat purtătorul de cuvânt, refuzând totodată să comenteze momentul propunerii oficiale a Comisiei.

În discursul său, Zelenski s-a abținut de la a ataca direct Berlinul, dar și-a îndemnat telespectatorii: „Să credem că aceasta este încă o greșeală și că va fi corectată”.

Ministerul german de finanțe nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelensky, g4media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *