UE relansează proiectul de consolidare a pieței bancare europene

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

Un plan mult întârziat de consolidare a pieţei bancare europene printr-un sistem unificat de garantare a depozitelor a revenit marţi pe agenda liderilor Uniunii Europene (UE), informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele Eurogrupului, irlandezul Paschal Donohoe, a prezentat miniştrilor de finanţe o foaie de parcurs pentru relansarea acestui proiect care să finalizeze în cele din urmă uniunea bancară creată în 2012, în urma crizei financiare.

Uniunea bancară a plasat în special supravegherea celor mai mari bănci din UE sub responsabilitatea Băncii Centrale Europene (BCE).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Proiectul Sistemului european de garantare a depozitelor (EDIS), inspirat din Statele Unite, ar urma să protejeze mai bine băncile în caz de criză, deoarece clienţii lor, asiguraţi că nu îşi vor pierde banii, ar evita să se grăbească la ghişee pentru a-şi retrage economiile.

În prezent, depozitele persoanelor fizice sunt asigurate până la 100.000 de euro în UE ca urmare a finanţării din reţelele bancare naţionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Mutualizarea garanţiilor la scară europeană se confruntă de ani de zile cu o atitudine reticentă din partea Germaniei şi a altor ţări nordice, care se tem de situaţia în care cetăţenii lor care economisesc bani ar fi nevoiţi să plătească pentru falimentele băncilor din ţările sudice.

Italia, puternic îndatorată, este, de asemenea, ostilă acestei reforme care ar limita posibilitatea băncilor sale fragile de a-şi consolida bilanţurile prin cumpărarea de obligaţiuni de stat italiene.

Finalizarea uniunii bancare, în contextul în care piaţa UE continuă să fie foarte fragmentată, ar permite, potrivit susţinătorilor săi, crearea unor adevărate grupuri europene transfrontaliere pentru a finanţa mai bine economia.

“După ani de discuţii, suntem foarte conştienţi de punctele de vedere ale unora şi ale altora şi am pledat pentru un compromis”, a declarat Donohoe într-o conferinţă de presă după întâlnirea prin videoconferinţă a miniştrilor de finanţe.”În mod clar, diferenţele nu sunt încă rezolvate”, a adăugat el.

“Multe ţări au cerut refacerea” propunerii, a recunoscut Paschal Donohoe.”Şi asta este ce vom face”, a spus el, avertizând în acelaşi timp că “marja de manevră” este “foarte, foarte limitată”.

Miniştrii UE urmează să continue discuţiile în cadrul unei întâlniri în luna iunie. Dacă vor da undă verde, Comisia Europeană va elabora o propunere până la sfârşitul anului, care va trebui aprobată şi de Parlamentul European.

Sursa foto: European Council

Comentarii

  1. Oare UE vede ce se mai intampla prin Romania ? Nu de alta, dar par sa nu le mai pese de Savana din Camera …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.