Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a anunţat luni că va evalua modul în care băncile europene ar reacţiona la o ipotetică creştere a tensiunilor geopolitice şi, ulterior, războaielor comerciale, în viitoarele teste de stres, transmite Reuters, conform Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Simularea, care presupune un efect semnificativ asupra economiei europene în urma şocurilor geopolitice şi comerciale, este anunţată în ziua în care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, depune jurământul şi pregăteşte reanalizarea relaţiilor comerciale cu partenerii cheie.

Cu ocazia lansării celei mai recente runde de teste de stres, care acoperă 64 de bănci, reprezentând trei sferturi din activele bancare din UE şi Norvegia, Autoritatea Bancară Europeană a informat că va publica rezultatele în august.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Din cele 64 de bănci, 51 sunt din ţări în care sectorul bancar este supervizat de Banca Centrală Europeană. În paralel, BCE va efectua propriile teste de stres pentru băncile care nu sunt incluse în lista EBA.

În cel mai dificil scenariu, testele de stres vor testa rezilienţa băncilor în cazul în care şocurile geopolitice duc la un declin cumulat de 6,3% al PIB-ului în UE, în perioada 2024 – 2027. În acest scenariu, lanţurile de aprovizionare sunt afectate de tensiunile comerciale, inflaţia creşte, afectând încrederea consumatorilor şi nivelul şomajului, a precizat EBA.

Băncile au primit luni de la EBA toate documentele necesare pentru teste şi vor prezenta răspunsurile finale până la sfârşitul lunii iulie, între timp fiind programate termene limită intermediare.

Testele reprezintă un instrument prin care autoritatea bancară de supervizare evaluează necesarul de capital al creditorilor pentru a absorbi potenţialele pierderi şi pentru a sprijini economia în situaţii de criză. Rezultatele sunt incluse în procesul de supervizare.