Meyer Burger, ultimul producător de module solare din Germania, a anunțat că intenționează să se închidă și să se relocheze în SUA, alimentând dezbaterile politice cu privire la faptul dacă industria merită sau nu un sprijin de stat pe termen lung pentru a-i asigura supraviețuirea, scrie Euractiv.
Decizia finală cu privire la cea mai mare fabrică de producție de module solare în funcțiune din Europa, situată în Freiberg, va trebui să fie luată până în a doua jumătate a lunii februarie și va afecta 500 de angajați, a precizat compania, potrivit Reuters.
Planul vicecancelarului Robert Habeck de a atrage producătorii de module solare înapoi pe teritoriul german prin oferirea de subvenții de stat generoase se confruntă cu un impas.
În cadrul coaliției guvernamentale fracturate, partidul liberal FDP blochează planurile de acordare a unui “bonus de reziliență” pentru potențialii producători, în contextul unei crize bugetare continue cauzate de o hotărâre pronunțată luna trecută de instanța supremă a Germaniei, care a provocat o gaură de 60 de miliarde de euro în finanțele țării.
Acum, producătorul elvețian de module Meyer Burger amenință să se relocheze complet în SUA.
În urma unor pierderi de aproximativ 133 de milioane de euro în 2023, “compania se pregătește să închidă producția de module din Germania”, a declarat Meyer Burger într-un comunicat.
În prezent, panourile solare sunt fabricate în cea mai mare parte în China, dar Germania găzduiește încă unele părți ale lanțului valoric. Polisiliciul, de exemplu, este produs de compania de produse chimice WACKER în landul german Saxonia.
“Poly”, așa cum îl numește industria, este tratat în diferite moduri înainte ca firme precum Meyer Burger să asambleze modulele la sediul lor, care se află tot în Saxonia.
Numele de marcă al regiunii? “Silicon Saxonia”, un land în care se află și majoritatea unităților de producție de microcipuri din Germania.
Meyer Burger a declarat că se așteaptă la vânzări totale în 2023 de 135 de milioane de franci elvețieni (156,5 milioane de dolari), cu o pierdere operațională de cel puțin 126 de milioane de franci, citând distorsiunea pieței cauzată de supracapacitatea de producție chineză și de restricțiile comerciale impuse de India și Statele Unite.
În China și în SUA, producătorii beneficiază de o politică industrială cuprinzătoare, a precizat compania.
“Companiile europene care nu primesc niciun sprijin și nu sunt puternic subvenționate, precum cele chinezești, nu pot, bineînțeles, să facă nimic în această privință”, a declarat directorul general al Meyer Burger, Gunter Erfurt.