Un angajat ASF denunță nereguli din instituție: Presiuni pe angajați pentru scăderea salariului, amenzi simbolice și procese pierdute ușor cu companiile RCA / Ginerele liderului PSD Paul Stănescu, numit prin delegare fără concurs

asf, autoritatea de supraveghere financiara

Un angajat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) reclamă o serie de nereguli grave în cadrul instituției, printre care presiuni pe angajați pentru a accepta micșorări de salarii, amenzi simbolice și procese pierdute ușor cu asigurătorii RCA, dar și faptul că ginerele liderului PSD Paul Stănescu a fost numit prin delegare fără concurs, alături de alte persoane care au fost angajate pe criterii de rudenie (gineri, soții) și interese personale (amante). ASF nu a dorit să comenteze aceste acuzații.

Cristian Muntean, expert în management în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), este cel care a atras atenția asupra acestor disfuncționalități în cadrul unui memoriu, el solicitând Senatului să fie audiat ca avertizor de integritate, scrie HotNews.

Amenzi minuscule asigurătorilor RCA

Cristian Muntean spune: „În ultimul an, ASF a constatat nereguli majore la City Insurance și Euroins, le-a aplicat câteva mici sancțiuni, dar, în mod paradoxal, atunci când asigurătorii au contestat sancțiunile în instanță, ASF a pierdut procesele, pe considerente care țin de vicii de procedură ale actelor întocmite de ASF (iar nu de fondul neregulilor constatate). Mai exact, instanțele au dat câștig de cauză asigurătorilor deoarece actele de sancționare au fost întocmite incorect de catre angajații ASF”.

El reclamă faptul că „din iulie 2020, sub mandatul lui Nicu Marcu, președinte al ASF, gradul de conformitate al asigurătorilor s-a deteriorat semnificativ, iar în consecință numărul de reclamații a crescut exponențial”.

Acesta mai arată că anul trecut ASF a primit 41.544 de reclamatii la adresa firmelor de asigurări, iar consumatorii au avut dreptate în 60% din cazuri adică aproximativ 25.000 de situații in care asiguratorul a încălcat legea, fără ca ASF să aplice amenzi semnificative.

În plus, el afirmă că a existat un refuz al ASF de a aplica amenzi pieței de asigurări așa-zis supravegheate, motiv pentru care a sesizat Direcția Națională Anticorupție, denunț în urma căruia au început să apară și amenzile aplicate asigurătorilor.

Angajări și promovări pe criterii politice

Muntean afirmă că, pentru a evita angajările prin concurs, membrii consiliului ASF apelează la un artificiu prin care angajează la cabinetele membrilor executivi persoane pe post de consilier/expert în management, urmând ca apoi să le detașeze în cadrul diverselor direcții din ASF, fără concurs.

„Zeci de persoane au fost angajate în acest fel la ASF fără concurs și mutate discret, tot fără concurs în diverse departamente. După cunoștințele mele, numai de la numirea lui Nicu Marcu la conducerea instituției au fost angajate peste 10 persoane în acest mod. Despre aceste persoane, se discută în autoritate că ar fi conexiuni politice din zona PSD”, afirmă el.

Muntean susține că, în primele 30 de zile de la instalarea în funcție a lui Nicu Marcu, acesta a numit prin delegare, fără concurs, în funcție de conducere pe ginerele liderului PSD Paul Stănescu, care se numește Robert Marius Modan.

„În acest fel, ginerele lui Paul Stănescu a ajuns să câștige 4.000 de euro net/lună + prime, toată lumea din instituție știind faptul că ginerele lui Paul Stanescu este protejatul lui Nicu Marcu”, susține angajatul ASF.

HotNews notează că și Cristian Muntean a ajuns angajat ASF în același mod pe care îl reclamă acum, fiind inițial președinte al ASSAI, una dintre asociațiile de service-uri auto cele mai vocale împotriva ASF, apoi în decembrie 2017 a fost angajat consilier la cabinetul prim-vicepreședintelui ASF de la acea vreme, Ovidiu Wlassopol, apoi consilier al actualului vicepreședinte ASF responsabil de asigurări, Cristian Roșu, iar apoi în urma degradării relațiilor a fost detașat ca expert management la Direcția de petiții din ASF.

Presiuni asupra angajaților

Cristian Muntean mai arată că în lunile februarie, martie și aprilie 2021, Nicu Marcu a „exercitat presiuni directe asupra zeci de angajați, pe mulți dintre aceștia chemându-i la el în birou, fără a le comunica în prealabil motivul, unde a pus presiune pe ei să semneze un act adițional de micșorare a salariului, pentru că e greu să îți găsești serviciu în timp de pandemie, iar 99% dintre angajații cărora li s-a solicitat acest lucru, au semnat acel act adițional”.

În același timp el acuză că veniturile de zeci de mii de euro pe lună, plus bonusuri ale consiliul ASF au rămas intacte.

Audiere în Parlament

Cristian Muntean a solicitat Parlamentului să îi acorde „aproximativ două ore de audiere în care să prezinte informații și documente” cu privire la acuzațiile sale. El a fost prezent miercuri, în Senat.

Claudiu Mureșan, președintele Comisiei de buget finanțe din Senat, a declarat pentru HotNews că a o persoană al cărui nume nu îl poate dezvălui a fost primit miercuri în comisie, prezentând informații și aducând documente pe care Senatul le va transmite mai departe către conducerea instituției.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a dorit să comenteze aceste informații, la solicitarea Economedia.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *