Un brașovean a cumpărat o stradă din oraș: „Nimeni nu se riscă să treacă pe acea străduță”/ Municipalitatea ia în calcul posibilitatea exproprierii

Brașov, Piața Sfatului Sursa foto: Facebook Primăria municipiului Brașov

O situație cel puțin bizară a fost sesizată de un președinte de asociație din cartierul Avantgarden Tractorul. O stradă a fost cumpărată de o persoană fizică și, acum, autoritățile nu pot investi în asfaltare sau în alte lucrări pe aceasta, anunță agenția de presă Rador.

În urmă cu ceva timp, terenul pe care se află strada a fost scos la vânzare, după cum spune președintele uneia din asociațiile de proprietari din zonă, Valentin Adi Tronaru: „Această stradă deservește accesul către piață, către grădiniță, către școală. Sunt destule familii în cartier care ar putea folosi această stradă. Momentan, este blocată. Nu este utilizabilă, nefiind iluminată. Nimeni nu se riscă să treacă pe acea străduță”.

Strada este una extrem de importantă pentru întreg cartierul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„A avut loc o licitație. Din păcate, primăria nu a participat la această licitație și această stradă a fost achiziționată de o persoană fizică. Dorința tuturor locatarilor din acest cartier ar fi ca această stradă să fie amenajată. În primul rând, asfaltată, iluminată și să poată fi folosită de către toți locatarii din acel cartier”, a adăugat Valentin Adi Tronaru.

Primar: Achiziționarea terenului a fost un gest speculativ

Primarul Allen Coliban spune că municipalitatea are în vedere mai multe proceduri juridice. Edilul spune că achiziționarea terenului a fost un gest speculativ, deoarece nicio persoană fizică nu are ce face cu o stradă.

„Vom avea o discuție cu noul proprietar și vom vedea care sunt pretențiile sale. Avem și posibilitatea exproprierii pe cauză de utilitate publică în valoarea pe care deja o avem evaluată, undeva la un sfert, o treime din prețul cerut la licitație”, a spus primarul municipiului Brașov.

După ce va intra în posesia terenului, Primăria Brașov își propune să facă investițiile necesare.

Municipalitatea ia în calcul posibilitatea exproprierii

Primăria Brașov a transmis că s-a arătat interesată încă din 2020 de achiziția terenului, dar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov tot a decis vânzarea acestuia. Municipalitatea spune că va continua acum procedurile pentru trecerea în domeniul public a acestui tronson de stradă, prin discuții cu noul proprietar, și că ia în calcul posibilitatea exproprierii pe cauză de utilitate publică.

Primăria Brașov a transmis că municipalitatea a informat încă din 2020 Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) cu privire la faptul că terenul scos la licitație are destinația de drum și că este interesată de achiziția acestuia. Licitația a avut loc în decembrie 2021, când Ghidul notarilor publici prevedea o valoare a terenului cu destinație de drum de 20% din valoarea terenului deservit, iar raportul de evaluare al DGRFP prevedea o valoare de 40%, valabilă în anul 2020. Conform prevederilor legale, Municipalitatea poate achiziționa un bun, doar la valoarea rezultată în urma unei analize a unui evaluator autorizat ANEVAR, analiză care prevede în 2021 o valoare de 20% pentru terenurile aferente străzilor. Municipalitatea susține că a informat DGRFP-ul cu privire la acest aspect, cât și la faptul că înstrăinarea acelui teren către altcineva decât autoritatea publică locală poate crea o problemă de acces cetățenilor din zonă.

Totodată, Primăria arată că mnicipalitatea va continua procedurile pentru trecerea în domeniul public a acestui tronson de stradă, prin discuții cu noul proprietar, pentru a afla care sunt pretențiile acestuia. Municipalitatea ia în calcul posibilitatea exproprierii pe cauză de utilitate publică, la valoarea rezultată din evaluarea pe care municipalitatea o are pentru terenul respectiv, care reprezintă 20% din valoarea terenului pe care îl deservește drumul, procentul fiind valabil și în Ghidului notarilor publici din 2022.

Demersurile pe care Primăria Brașov le-a făcut pentru a intra în posesia terenului în cauză:

  1. a) Încă din luna aprilie 2020, printr-o adresă transmisă Direcție Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP), Municipalitatea și-a exprimat intenția de a prelua în domeniul public acest teren, având în vedere că destinația sa este de stradă. Prin aceeași adresă, municipalitatea a solicitat DGRFP acordul pentru a executa lucrări de modernizare pe tronsonul de drum, pentru a reduce poluarea din zonă;
  2. b) În iulie 2020,municipalitatea a revenit cu solicitarea de a amenaja tronsonul de drum și a solicitat transmiterea raportului de evaluare pentru a demara procedura de achiziție a terenului;
  3. c) Reprezentanții Primăriei Brașov au participat la vizita pe teren a evaluatorului DGRFP, căruia i-au prezentat faptul că terenul supus executării silite este un tronson de drum;
  4. d) În aprilie 2021, Primăria a depus o nouă solicitare la DGRFP, pentru a i se comunica stadiul în care se află procedura de executare silită;
  5. e) În octombrie 2021, Primăria Brașov a depus o nouă adresă la DGRFP, prin care și-a exprimat intenția fermă de a participa la procedura de valorificare a terenului și a solicitat informații (data și locul) privind procedura de valorificare;
  6. f) Pentru a putea participa la o procedură de achiziție, Municipalitatea are obligația de a face o evaluare a bunului supus achiziției. Având în vedere că DGRFP și-a propus să vândă acest teren în 2021, Municipalitatea a solicitat, conform prevederilor legale, unui expert evaluator, atestat ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România), să întocmească raportul de evaluare.
  7. g) Începând cu anul 2021, conform Ghidului notarilor publici, care stabilește valorile de piață ale imobilelor, valoarea unui teren care are destinația de drum public este 20% din valoarea terenului pe care îl deservește. Prețul rezultat din evaluarea făcută în 2021 este de două ori mai mic decât cel rezultat din evaluarea făcută de DGRFP în anul 2020, când Ghidul notarilor publici prevedea că valoarea unui teren cu destinația de drum reprezintă 40% din valoarea terenului pe care îl deservește.
  8. h) Având în vedere faptul că procedura de valorificare a avut loc în luna decembrie 2021, Municipalitatea a notificat DGRFP cu privire la modificarea valorii de calcul din Ghidul notarilor publici, cu faptul că datele din evaluare ar trebui actualizate conform prevederilor din ghidul pe anul 2021, adică în conformitate cu data la care are loc procedura, precum și cu faptul că valorificarea către un terț, în afara administrației publice locale, poate afecta cetățenii din zonă.

Cu toate acestea, DGRFP a luat decizia de a continua procedura de valorificare – în condițiile în care valoarea terenului scos la licitație era dublă față de prevederile ghidului valabile în 2021 – și de a înstrăina acel teren către un terț.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: