Parchetul European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) a înaintat un acord de recunoaștere a vinovăției la Tribunalul Iași, prin care un funcționar public a pledat vinovat de complicitate la o schemă infracțională de fraudare a fondurilor destinate promovării ocupării forței de muncă, cu un prejudiciu estimat la 1,6 milioane de euro, se arată într-un comunicat al Parchetului European.
În perioada 2019-2021, funcționarul public, care lucra la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bacău, a sprijinit un grup infracțional organizat, care face obiectul unei anchete, acceptând depunerea de documente falsificate, eliberând certificate false care atestau că beneficiarii erau șomeri și repartizându-i ca ucenici la societăți comerciale controlate de principalii suspecți, pentru a justifica plata unor fonduri europene.
Potrivit anchetei, grupul de crimă organizată a înființat șapte societăți fictive pentru a obține în mod fraudulos subvenții naționale și ale UE, cu scopul de a ajuta șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Se crede că suspecții au angajat 197 de persoane în cadrul unei scheme frauduloase, fraudând astfel bugetul UE și bugetul național cu o sumă totală de 1,67 milioane de euro (85% aparținând bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României).
Potrivit anchetei, persoanele fie erau deja angajate de una dintre societățile implicate și își reziliaseră în mod oficial contractul de muncă pentru a fi angajate din nou, fie nu îndeplineau condițiile pentru a fi considerate ucenici. În plus, potrivit anchetei, formarea profesională necesară nu a avut loc niciodată.
Pe baza dovezilor, rețeaua infracțională s-a folosit de mai mulți funcționari publici pentru a comite frauda. Acesta este primul inculpat adus în fața instanței în cadrul acestei anchete.