Un grup norvegian susținut de gigantul petrolier Equinor semnează pentru un portofoliu fotovoltaic în Dolj și Olt

Scatec fotovoltaice

Compania norvegiană specializată în energie regenerabilă Scatec, listată la Bursa din Oslo, la care cel mai mare acționar este gigantul petrolier de stat Equinor, a semnat un contract pe 15 ani pentru un portofoliu de fotovoltaice în România, cu subvenții prin intermediul așa-numitelor contracte pentru diferență (CfD).

Contractul a fost semnat cu Opcom, operatorul pieței de electricitate din România. Contractele pentru Diferență vor acoperi aproximativ 70% din producția estimată a unui portofoliu solar de 190 MW, restul producției fiind vândut pe piața angro de energie electrică din România.

Contractele au fost atribuite în cadrul primei licitații CfD din România, finanțată de Fondul de modernizare al UE. Fondul de modernizare este un program al UE creat pentru a sprijini anumite state membre în atingerea obiectivelor lor energetice. Aproximativ 1,5 GW de energie solară fotovoltaică și eoliană terestră au fost atribuite în această primă rundă în România, în timp ce restul unui plan total de licitație de 5 GW este așteptat să fie atribuit în 2025.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cu această atribuire, Scatec va avansa primul său portofoliu de proiecte din țară, care este dezvoltat în colaborare cu Defic Globe, partenerul local al Scatec. Proiectele se află în județele Dolj și Olt, în cea mai sudică parte a României.

Compania susține că România are fundamente de piață atractive, o agendă clară de tranziție energetică și rute de preluare stabilite prin licitațiile CfD, CAEE-uri corporative și o piață a energiei electrice matură.

„Suntem foarte mulțumiți de acordarea premiului în România, care demonstrează capacitatea noastră de a aplica experiența noastră globală în cadrul licitațiilor de energie regenerabilă pe noi piețe. România are fundamente de piață favorabile în care Scatec își poate utiliza punctele forte competitive pentru a-și construi o poziție. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea cu Defic Globe, care are deja o poziție puternică pe piața românească a energiilor regenerabile”, a declarat Terje Pilskog, CEO al Scatec.

Cheltuielile totale de capital (capex) estimate pentru centrala solară sunt de 140 de milioane EUR, urmând să fie finanțate prin finanțare fără recurs și capital propriu de la Scatec și parteneri, cu un grad de îndatorare vizat de aproximativ 75%. Încheierea finanțării și începerea construcției pentru centralele solare sunt așteptate în a doua jumătate a anului 2025.

Scatec va deține o participație de 65% în centralele solare și va achiziționa componente-cheie pentru proiect, reprezentând aproximativ 30% din totalul cheltuielilor de capital. Partenerul DEFIC Globe Enerji A.Ș. (Defic Globe), o filială a Emsolt Investments și YEO Teknoloji Enerji, va deține o participație de 35% și va furniza EPC la cheie pentru proiect. Scatec va furniza în continuare servicii de operare și întreținere (O&M) și de gestionare a activelor (AM) pentru portofoliu.

Scatec este un furnizor de soluții în domeniul energiei regenerabile cu sediul central în Oslo, Norvegia, fiind listată la Bursa din Oslo. Cel mai mare acționar la companie este Equinor ASA (anterior Statoil și StatoilHydro), o companie energetică multinațională deținută de statul norvegian. Printre acționari se mai numără și giganți financiari multinaționali, precum JP Morgan, Citibank, State Street, Raiffeisen Bank International.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.