Un ministru ucrainean avertizează că statul ar putea prelua mai multe companii private / El spune că preluările sunt temporare și doar pentru a ajuta efortul de război

Kiev Ucraina Foto: Unsplash / Gleb Albovsky

Kievul a avertizat că va prelua mai multe companii sub controlul statului dacă acestea nu sprijină în totalitate efortul de război, după ce guvernul a invocat conflictul cu Rusia pentru a rechiziționa cinci grupuri industriale, scrie Financial Times.

Printre companiile preluate de Kiev se numără cel mai mare producător de petrol din Ucraina, Ukrnafta, și cel mai mare rafinator de petrol, Ukrtatnafta, ambele controlate de oligarhul Igor Kolomoisky. Miliardarul a sprijinit candidatura lui Volodimir Zelenski la președinția din 2019, înainte de a fi implicat într-o anchetă privind falimentul PrivatBank, pe care o deținea anterior.

German Galușcenko, ministrul ucrainean al energiei, a declarat că guvernul monitorizează dacă societățile private și conducerea acestora se concentrează în întregime pe susținerea armatei și a economiei țării.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Întrebat dacă ar putea urma și alte preluări, acesta a spus: “Trebuie să supraviețuim… aceasta este sarcina comună a tuturor. Dacă statul ar vedea că cineva încearcă să facă niște jocuri separat pentru a nu atinge acest obiectiv de a se proteja împotriva Rusiei, bineînțeles că sunt sigur că vor fi luate niște decizii.”

Galușcenko a insistat asupra faptului că măsurile nu sunt naționalizări, deoarece controlul statului ar fi temporar și este conceput pentru a sprijini economia de război, lovită de atacurile militare ale Rusiei. Proprietarii ar urma fie să vadă activele returnate, fie să primească compensații, a spus el.

Sub controlul statului se află, de asemenea, producătorul de turbine de avioane și motoare de elicopter Motor Sich, producătorul de camioane AvtoKraz și Zaporizhtransformator, care produce piese pentru rețeaua electrică. Toate au fost deținute la un moment dat de oligarhi ucraineni.

Viaceslav Boguslaev, fostul proprietar și președinte al Motor Sich, a fost arestat luna trecută sub acuzația de trădare. Procurorii locali susțin că acesta a încălcat sancțiunile prin vânzarea de motoare de elicopter către Moscova. Atât Kolomoisky, cât și Boguslaev au negat că au comis vreo infracțiune.

Kievul a publicat puține detalii despre procesul decizional care a condus la preluări sau despre compensațiile financiare pentru acționarii privați. Confiscările au loc în urma legislației adoptate anul trecut, menită să limiteze influența celor mai bogați oameni de afaceri din Ucraina. Kolomoisky și Boguslaev nu au comentat preluările de stat.

Iuriy Ryzhenkov, directorul executiv al celui mai mare producător de oțel din Ucraina, Metinvest, care este deținut de cel mai bogat om din țară, Rinat Akhmetov, a declarat că decizia guvernului l-a luat prin surprindere.

“M-aș fi așteptat ca acest lucru să se întâmple mai devreme (în război) decât mai târziu, dacă este într-adevăr pentru armată”, a declarat Ryzhenkov într-un interviu la Londra. “Dacă este vorba de altceva, cum ar fi sancțiuni sau altceva, atunci înțeleg, dar să nu ne facem iluzii. Haideți să spunem tare și clar că acestea sunt sancțiuni din cauza persoanelor care dețin acele companii și din cauza faptelor lor.”

Luni, Zelenski a declarat că unele dintre companiile aflate acum sub controlul statului “abia dacă au funcționat”. “Acum, toate vor lucra pentru apărare”, a spus el, adăugând că acestea vor ajuta la repararea și producția de echipamente militare, vor aproviziona forțele de apărare și vor repara infrastructura ucraineană.

Guvernul se va strădui să le redreseze din punct de vedere financiar, a spus Galușcenko. “Sper că, cât mai repede posibil, vom putea vedea rezultatele”, a spus el.

Ukrtatnafta și-a întrerupt operațiunile după ce a fost lovită de lovituri de rachete rusești în primele luni ale invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina. Oligarhul ucrainean exilat Kostyantyn Zhevago a deținut anterior producătorul de camioane AvtoKraz, iar Zaporizhtransformator a fost deținut anterior de oameni de afaceri, inclusiv de Kostyantyn Grigorishin. Producția atât la AvtoKraz, cât și la Zaporizhtransformator a fost oprită.

Ryzhenkov a declarat că guvernul nu a discutat despre preluarea controlului asupra producătorului de oțel Metinvest, care încă înregistrează profit în ciuda pagubelor provocate de război. Compania nu este un furnizor militar, dar a încercat să dea o mână de ajutor prin fabricarea de veste antiglonț și buncăre blindate, a spus el. De asemenea, a furnizat excavatoare și camioane pentru a construi linii de apărare.

“Dacă doresc un management eficient al companiei și să ajute la efortul de război, atunci asta facem deja”, a declarat Ryzhenkov. “Așa că să așteptăm să vedem ce se va întâmpla cu aceste câteva companii și vom înțelege rațiunea naționalizărilor”.

Akhmetov deține, de asemenea, DTEK, cel mai mare producător de energie termoelectrică din Ucraina. O persoană apropiată afacerii a declarat că nu au existat semne că guvernul ar intenționa să preia controlul și asupra DTEK. Aceștia sunt “gestionați în mod profesionist și au fost cooperanți și au sprijinit efortul de război”, a adăugat persoana respectivă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: