Mâncare, mișcare, meșteșug, experiențe, educație sunt cele cinci teme principale care stau la baza FortiVacation, un program turistic inițiat pentru a valorifica un patrimoniu recunoscut la nivel mondial, dar încă timid exploatat în numeroase locuri: bisericile fortificate din Transilvania, scrie Turnul Sfatului.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Sunt aproximativ 200 de biserici pe care Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice CA din România – „biserica sașilor” – le are în grijă prin intermediul Fundației Biserici Fortificate. Dintre acestea, 164 se află în satele Transilvaniei, valoarea unora dintre aceste biserici fortificate fiind recunoscută la nivel mondial prin includerea pe lista UNESCO, precum sunt cele din Valea Viilor și Biertan, din județul Sibiu.
Din cele 200 de biserici, în doar jumătate se mai organizează slujbe religioase. În unele, doar o dată la patru săptămâni. Evident, situația are drept cauză amplul exod al populației săsești imediat după căderea comunismului. Acesta este contextul în care bisericile fortificate își caută un nou rost.
Cel mai la îndemână este cel turistic, iar de la finele anului trecut, manager al Fundației Biserici Fortificate a devenit Cristian Cismaru, printre cele mai cunoscute nume din Sibiu în domeniul turismului domol, prin care scoate în evidență frumusețile autentice ale Transilvaniei. My Transilvania – seria de brunch-uri organizată de aproape 20 de ani prin satele din mijlocul țării, ori Anii Drumeției – programul de eco-turism al Consiliului Județean Sibiu, sunt doar două proiecte legate de numele lui Cristian Cismaru.
„FortiVacation: descoperă sufletul Transilvaniei” este numele programului prin care Fundația condusă acum de Cristi Cismaru își propune de acum să sporească numărul turiștilor descoperă bisericile fortificate. Publicul țintă este format din familiile cu copii mici (până la aproximativ 14 ani).
„Aceste familii care ajung la evenimentele noastre sunt cele active din oraș, pentru care partea de mișcare este o rutină zilnică. Sunt familiile caută natura, conectare cu populația locală și care se gândesc ce valori și mesaje le transmit copiilor lor. În proporție 95% clienții noștri sunt aceștia: familiile din România care își imaginează un viitor în aceste sate”, a declarat Cristian Cismaru, în conferința de presă de marți.
FortiVacation va pune accentul, în primă fază, pe promovarea și organizarea de evenimente în cele aproximativ 100 de biserici fortificate aflate în „triunghiul” format între Orăștie, Brașov și Sighișoara. „Este zona cu cea mai mare densitate de astfel de monumente”.
Există și un proiect-pilot, implementat anul trecut la Curciu, sat aflat la marginea județului Sibiu, în comuna Dârlos. Turnul porții din cadrul bisericii fortificate din Curciu a fost transformat în apartament care poate fi închiriat și prin intermediul Booking.com, unde a fost evaluat de către oaspeți la nivelul „excepțional”. Sufrageria apartamentului a fost amenajată într-o fostă capelă. „Gazdă este învățătoarea din sat, ceea ce este un avantaj deoarece vorbește română, germană și engleză. Seara se încuie poarta și rămâi singur în toată biserica, o experiență inedită. Este un proiect pilot, pentru o reconversie a unor spații pentru petrecerea timpului liber”, descrie Cristian Cismaru.