Dumitru Chisăliţă, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), a adresat o scrisoare deschisă premierului României, Marcel Ciolacu, prin care solicită oprirea unei scheme de granturi din fonduri PNRR destinate gospodăriilor fără energie electrică. Potrivit acestuia, programul este ineficient, neadaptat nevoilor reale, va ajuta persoane care nu au nevoie de sprijin și îi va rata pe cei fără energie electrică, în timp ce favorizează afaceriștii în detrimentul consumatorilor vulnerabili.
Dumitru Chisăliță: Un program costisitor, dar ineficient
Potrivit lui Dumitru Chisăliţă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat un program prin care se acordă vouchere de 10.000 de euro pentru 60.000 de beneficiari, cu un buget total de 600 de milioane de euro.
„Dar ca de obicei în România, programele nu sunt pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine trebuie”, afirmă Dumitru Chisăliţă, în scrisoare.
Acesta subliniază că, potrivit estimărilor AEI, cu doar 27 de milioane de euro ar putea fi finalizată electrificarea tuturor gospodăriilor fără energie electrică din România.
AEI a realizat, în parteneriat cu Ministerul Energiei, un inventar național al gospodăriilor neracordate, relevând existența a 5.494 de locuințe fără energie electrică, locuite de 11.611 persoane. Problemele legate de lipsa cadastrului (87% din cazuri), veniturile extrem de mici ale locatarilor (64%) și accesul dificil la aceste locuințe (53%) fac ca programul actual să fie inadecvat pentru adevărații consumatori vulnerabili.
De pe listă lipsesc chiar cei care au nevoie de ajutor
Chisăliţă critică criteriile de eligibilitate ale programului, care exclud de facto locuințele fără instalație electrică, în favoarea unor așa-ziși consumatori vulnerabili care nu se află în realitate în nevoie urgentă de sprijin.
„Lista oficială a consumatorilor vulnerabili este în mare măsură eronată”, afirmă acesta, precizând că multe persoane incluse pe listă nu se află în situația de a nu-și putea plăti facturile la energie.
„Aceste locuinţe nu au prezentat interes în primul rând pentru că accesul este dificil, ceea ce a redus atractivitatea lor pentru firmele instalatoare. Lista oficială a consumatorilor vulnerabili, singura în baza căreia un consumator poate să acceseze cei 10.000 de euro, este în mare măsură eronată.
Mulţi din aşa-zişii consumatori vulnerabili de energie sunt consumatori care nu sunt nici pe departe săraci sau nu se găsesc în situaţia de a nu-şi putea plăti facturile.
Conform listei oficiale a consumatorilor vulnerabili, în fiecare sat parcurs, am identificat cel puţin jumătate din sat ca fiind consumatori vulnerabili, în timp ce consumatori care nu au deloc energie sau cei care se debranşează sau sunt debranşaţi de la sistemele de energie electrică pentru că nu-şi pot plăti facturile nu se găsesc pe lista vulnerabililor”, afirmă Chisăliţă în scrisoarea lui.
Un mecanism avantajos pentru afaceriști
Mai mult, liderul AEI denunță mecanismul defectuos de selecție a firmelor prestatoare, care permite unor companii mici, cu un singur angajat și fără experiență relevantă, să obțină contracte de milioane de euro.
„Raportul dintre profitul firmei și cifra de afaceri a dus la situații absurde, în care firme cu un profit de câteva mii de lei și cifră de afaceri infimă pot gestiona fonduri uriașe”, explică acesta
Asociația Energia Inteligentă solicită premierului Ciolacu oprirea acestui program și relansarea lui pe baze corecte, cu un Ghid care să asigure sprijin real pentru gospodăriile fără energie electrică, stabilirea unor criterii mai stricte pentru selecția beneficiarilor și firmelor prestatoare și garantarea unei concurențe reale pentru echipamente de calitate.
„Trebuie să ajutăm cu adevărat pe cei care au nevoie, nu să favorizăm speculanții”, concluzionează Chisăliţă.