EXCLUSIV Sondaj printre companiile de construcții: o treime din firme spun că și-au redus numărul de angajați din cauza eliminării facilităților fiscale / Constructor: „Am renunțat la 50% din contractele în derulare”

muncitor constructii pericol Foto: Pixabay

O treime din firmele de construcții chestionate de Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) au spus într-un sondaj că au făcut concedieri ca urmare a reintroducerii obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), începând cu luna noiembrie 2023, potrivit unui răspuns transmis de Federație, la solicitarea Economedia. Printre măsurile compensatorii luate de angajator pentru a diminua efectele eliminării facilităților fiscale s-au numărat reducerea numărului de angajați, reorganizarea/ reducerea activității și renunțarea la investițiile în retehnologizare sau accesarea de noi împrumuturi bancare pentru menținerea firmei în piață.

„Am concediat personalul ce aștepta măriri salariale pentru că nu se pot suporta. Am renunțat la 50% din contractele în derulare pentru că beneficiarii nu au acceptat majorări de prețuri. Nu pot angaja personal nou pe salariile pe care nu mi le permit pentru că așteptările angajaților sunt mai sus decât poate suporta piața, suntem mereu în urmă cu salariile pentru că ne întârzie plățile pentru lucrările executate. Trebuie să prioritizăm plata taxelor din banii pe care îi avem pentru a evita blocarea conturilor (deși tot Statul este datornic, noi plătind taxe pentru bani neîncasați). Am renunțat la un leasing de 2 ani pentru o autilitară”, a declarat un respondent la sondaj.

Reamintim că începând cu luna noiembrie 2023 au fost eliminate facilitățile fiscale pentru unele domenii de activitate, inclusiv pentru construcții. De la 1 noiembrie angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară nu au mai fost scutiți de la plata contribuției de sănătate (CASS) și a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM).

Potrivit sondajului, 66% dintre companiile de construcții au apreciat că impactul financiar a fost major, angajatorul fiind obligat să restructureze activitatea și numai 16% au considerat că impactul a fost unul suportabil.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

„După ce numărul angajaților în construcții a crescut an de an ca urmare a introducerii salariului minim pentru sectorul nostru și a facilităților fiscale prin OUG 114/2018, riscăm să asistăm la schimbarea acestei tendințe. Investițiile ambițioase de care țara noastră are nevoie nu pot fi realizate fără forță de muncă. Reducerea numărului de angajați în construcții, neplata sau plata întârziată a facturilor, neactualizarea corectă a contractelor sunt, poate, cele mai importante riscuri pentru realizarea proiectelor investiționale”, se transmite în sondajul derulat de FPSC.

Sondajul mai arată că reintroducerea CASS și creșterea salariului minim au avut un impact negativ și asupra contractelor aflate în derulare, însă 42,9% din respondenți nu au putut actualiza valoarea contractelor, alți 14,3% apreciind că actualizarea prin formulele de ajustare din contract au acoperit numai parțial impactul financiar al modificărilor legislative începând cu 1 noiembrie 2023.

55% dintre firmele care au contracte cu statul au avut întârzieri între 6 și 12 luni pentru plata facturilor

O altă problemă cu care s-au confruntat companiile de construcții a fost lipsa de predictibilitate, facilitățile fiind date pentru susținerea sectorului pe o perioadă de 10 ani, până în 2028, firmele făcându-și un plan de dezvoltare pornind de la premiza că aceste prevederi vor fi și respectate.

„Cu toate acestea multiple modificări au survenit – practic de pe o zi pe alta – impactând negativ asupra tuturor constructorilor. Actualizarea contractelor se face numai la nivelul salariului minim, însă nicio lucrare nu poate fi realizată numai cu necalificați, introducerea CASS este valabilă pentru toate salariile, impactul financiar neputând fi suportat fără măsuri organizatorice, concedieri, credite, etc. Cele mai afectate sunt firmele medii și mici, care – deși au cheltuieli mai mari cu manopera ca urmare a modificărilor legislative – nu pot compensa pierderile din surse proprii”, se mai transmite în sondajul FPSC.

Peste impactul acestor modificări legislative, constructorii spun că sunt forțați să suporte și să acopere luni întregi de întârzieri la plata facturilor, 55% din firmele respondente care au contracte cu statul înregistrând întârzieri între 6 și 12 luni, iar pentru 34% din respondenți întârzierile sunt între 3 și 6 luni față de termenul legal de plată. În aceste condiții presiunea pe constructori este imensă.

Industria solicită Guvernului deducerea TVA-ului pentru facturile neîncasate în contractele cu statul, având în vedere că – așa cum rezultă din chestionarul federației – 89% din firme își primesc contravaloarea lucrărilor executate cu întârziere de peste 3 luni peste termenul legal de plată.

„Chiar dacă înțelegem nevoia de bani la buget, această situație s-a perpetuat în timp și pune o mare presiune pe antreprenori, fiind vorba de sume foarte mari, care se adaugă cheltuielilor cu salarii, contribuțiilor la salarii sau impozitului pe profit care se achită lunar. Apreciem că se poate găsi o soluție corectă, ca exclusiv pentru contractele cu autorități publice (așa cum sunt definite în Legea 98/2016), TVA-ul lunar de plată să se calculeze scăzând TVA din lucrările cu Statul, iar antreprenorul să nu suporte în avans plata TVA înainte de a fi încasat contravaloarea serviciilor prestate/ lucrărilor executate”, transmite Federația Patronatelor Societăților din Construcții.

FPSC a derulat un sondaj în cadrul companiilor de construcții pentru a cunoaște impactul resimțit în piață ca urmare a modificării Codului Fiscal prin care s-a introdus obligația plății Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS), împreună cu creșterea salariului minim pentru sectorul construcții începând de la 1 noiembrie 2023. La sondajul derulat de Federația Patronatelor Societăților din Construcții au răspuns 70 de firme de construcții, din totalul de 600 de companii din cadrul federației.

Citește și:

Piața muncii în sectoarele în care s-au tăiat facilități fiscale în 2023: Ce salarii se câștigă în IT, Construcții, Agricultură, la început de an? Scădere semnificativă a ofertelor de job-uri în IT, sector afectat de concedierile anunțate de giganții mondiali ai tehnologiei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Majoritatea romanilor calificati au plecat afara ori lucreaza la firmele straine din tara, fiind inlocuiti de imigranti asiatici; ospatari, frizeri, barmani, bucatari, etc, care asteapta o fereastra de a intra in Schengen.

  2. Recomandare: cu aceeasi angajati, ca sa nu-i dai afara si sa le cresti si salariile apuca-te sa faci reconversie. Du-i la cursuri de electricieni si deschide-ti un service ptr marcile consacrate de produse de larg consum. Ofera servicii de calitate, dezvolta-te si cere un tarif corect care sa te scoata in evidenta astfel incat furnizorii sa bata la usa ta. Exista un gol imens in acest segment

    • Atelierele de reparatii sunt falimentare. Conform normelor UE firmele asigura piese de schimb si consumabile doar pe perioada productiei si garantiei produsului. Dupa un an, doi, spun ca produsul nu se mai fabrica iar garantia a expirat si recomanda achizitionarea unei versiuni noi. In constructii, Gara de Nord si palatul lui Iohannis sunt exemple de selectie a firmelor din constructii.

  3. Basca cresterea cheltuielilor semnificative cu parandaratul si spagile pentru autorizatii de constructii false eliberate de primarii corupti, proiecte false, avize ISC/ISU false eliberate de coruptii lui Racovita si Iamandi, expertize MLPAT false eliberate de expertii mafiei politice, hotararile judecatoresti false eliberate de magistratii corupti, etc, care sunt omise cu buna stiinta din din sondaj.

  4. Nu doresc sa platesc taxe si impozite in Romania din care tilharii de la guvernare sa acorde subventii . Nu vreau subventii in Romania .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.