Ungaria extinde plafonarea prețurilor la alimente și carburanți până în octombrie, pe fondul creșterii inflației

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Guvernul Ungariei a extins până la 1 octombrie plafonarea prețurilor la unele alimente și la combustibili, în timp ce plafonarea ratelor dobânzilor ipotecare va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului, a anunțat premierul Viktor Orban pe pagina lui de Facebook joi.

Scurtul anunț de pe pagina de Facebook a lui Orban nu conținea mai multe detalii, indicând probabil că măsurile vor fi extinse în forma lor actuală.

Guvernul lui Viktor Orban a stabilit, la mijlocul lunii noiembrie, o limită de 480 de forinți (1,25 dolari) pe litru pentru prețul combustibilului și a continuat să plafoneze prețul unor produse alimentare de bază. Măsurile au redus cu 5 până la 6 puncte procentuale din inflația generală, a spus Orban.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Sfera de aplicare a plafonului prețului combustibilului a fost restrânsă recent la mașinile cu numere de înmatriculare maghiare, declanșând un conflict cu Uniunea Europeană. În același timp, grupul energetic maghiar MOL a cerut eliminarea treptată a măsurii.

Extinderea plafonului la ratele ipotecare pentru a proteja debitorii de costul mai mare al împrumuturilor va fi o lovitură suplimentară pentru băncile din Ungaria, deja pălmuite cu o taxă extraordinară ca parte a măsurilor lui Orban de a reduce deficitul bugetar.

Inflația în Europa de Est a crescut de când invazia Rusiei asupra Ucrainei a amplificat presiunile deja puternice ale prețurilor formate în urma pandemiei de coronavirus. Acest lucru a forțat băncile centrale din regiune să crească brusc ratele dobânzilor, scrie Reuters.

Plafoanele de preț ale lui Orban au fost un pilon al eforturilor guvernului său naționalist de a proteja gospodăriile de costul mai ridicat al vieții. Dar chiar și cu aceste măsuri inflația a crescut cu două cifre luna trecută.

Banca Națională a Ungariei, aflată deja la al treilea ciclu de majorare a ratei dobânzii după prăbușirea comunismului, a fost forțată să-și majoreze și mai mult rata de depozit la o săptămână pentru a susține forintul, care a scăzut în această săptămână la un minim record față de euro.

Până în prezent, există puține dovezi că creșterile ratelor băncii au redus semnificativ inflația, care ar putea depăși prognoza băncii centrale a Ungariei de 9,8% pentru întregul an, a declarat viceguvernatorul Barnabas Virag.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: