Ungaria încearcă să își diversifice sursele de energie prin intermediul gazului din Azerbaidjan.

Redacția ian. 19, 2023 0 comentarii
gaze

Ministrul ungar al afacerilor externe și al relațiilor economice externe, Peter Szijjarto, a anunțat luni că societatea ungară MVM a început negocierile cu partenerul său turc în vederea extinderii livrărilor de gaze prin intermediul gazului din Azerbaidjan, precum și al gazului natural lichefiat (GNL) livrat în porturile maritime turcești, informează Business Media Georgia.

Între timp, ministrul ungar și ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Mustafa Varank, au discutat chestiuni similare în cadrul unei reuniuni a Comisiei bilaterale pentru cooperare economică de la Budapesta.

Ministrul a adăugat că MVM și partenerii săi turci negociază “cu privire la volumul și calendarul livrărilor pe piața ungară”. El a subliniat că extinderea livrărilor de gaze azere către Europa va necesita investiții mari, iar Ungaria contează pe asistența financiară din partea UE.

Furnizarea de gaze azere către Europa a început chiar la sfârșitul anului 2020 prin intermediul gazoductului transadriatic, care este parte integrantă a Coridorului sudic de gaze. Livrările sunt proiectate să dureze 25 de ani, iar volumul lor ar trebui să fie de peste 10 miliarde de metri cubi. Din această cantitate, 8 miliarde de metri cubi revin Italiei, în timp ce Grecia și Bulgaria primesc câte 1 miliard de metri cubi fiecare. În conformitate cu acordul dintre Azerbaidjan și Uniunea Europeană, livrările de gaze către Europa în următorii cinci ani vor crește la 20 de miliarde de metri cubi pe an.

Coridorul sudic de gaze naturale este o inițiativă a Comisiei Europene pentru o rută de aprovizionare cu gaze naturale din regiunea caspică și din Orientul Mijlociu către Europa. Obiectivul coridorului sudic de gaze naturale este de a reduce dependența Europei de gazul rusesc și de a adăuga diverse surse de aprovizionare cu energie. Capacitatea sa este de 16 miliarde de metri cubi pe an. Coridorul sudic de gaze are o lungime de 3 500 km. Investiția totală a acestei rute este estimată la 35 de miliarde de dolari. Principala sursă de aprovizionare ar urma să fie zăcământul de gaze Shah Deniz, cu rezerve de 1,2 trilioane de metri cubi, situat în Marea Caspică, relatează Azernews.

 

Sursa foto: Unsplash / Junho Kwon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *