Uniunea Europeană (UE) ar urma să amâne din nou, până la 1 ianuarie 2027, reglementările bancare globale Basel III, care includ norme mai stricte privind capitalul băncilor, aşteptând mai multă claritate privind planurile administraţiei SUA de a reglementa sectorul său financiar, au declarat sursa anonime pentru Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Organismele globale de reglementare s-au străduit aproape un deceniu după criza financiară din 2008 să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, pentru a evita o repetare a acesteia. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane, mai profitabile, transmite Agerpres.
Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a convenit, în 2017, cerinţe suplimentare de capital.
Revizuirea fundamentală a portofoliului de tranzacţionare (FRTB) este o componentă-cheie a normelor Basel III, dar încă nu a fost implementat de Marea Britanie sau SUA, două centre globale financiare majore. Adoptarea de către UE a fost amânată anul trecut, cu un an, până în 2026, în contextul întârzierii din Statele Unite.
FRTB include tehnici mai sofisticate de măsurare a riscurilor care vizează o aliniere mai strânsă a cerinţelor de capital la riscurile reale cu care se confruntă băncile în activităţile pe care le desfăşoară pe pieţele de capital.
Amânarea până la 1 ianuarie 2027 reflectă presiunile din partea băncilor europene care se tem că vor fi dezavantajate faţă de rivalele din Marea Britanie şi SUA, susţin sursele. Acestea adaugă că Maria Luís Albuquerque, comisarul pentru servicii financiare şi pentru uniunea economiilor şi a investiţiilor, a informat miniştrii de Finanţe din UE despre amânarea Basel III la întâlnirea din 13 mai.
Comisia Europeană a anunţat că, până la finalul lunii viitoare, va decide dacă va amâna sau nu FRTB, după consultări cu autorităţile de supervizare şi cu reprezentanţi ai băncilor.
Statele Unite au amânat introducerea tuturor reglementărilor Basel III, fără a preciza posibilul moment al implementării acestora, iar administraţia Trump a semnalat că ar putea chiar relaxa unele reglementări existente. Marea Britanie a decis amânarea implementării Basel III până în 2027.
Băncile europene au cerut UE să nu impună norme mai dure decât ale concurenţilor de peste hotare.
Ce este Basel III?
Cel mai recent acord, Basel III, a fost convenit la nivel internațional pentru a aborda consecințele crizei financiare mondiale din 2007-2008. Pentru a le acorda timp băncilor să se adapteze la noile standarde și pentru ca jurisdicțiile să le pună în aplicare în cadrele lor juridice, Basel III a fost introdus treptat de-a lungul mai multor ani, iar o mare parte a acordului este în prezent în vigoare în UE, potrivit Consiliului European.
Astfel, băncile pot acoperi pierderile, nu intră în colaps în cazul unor crize, nu rămân fără bani, au surse de finanțare pe termen lung și au destui bani lichizi, în formă de numerar.
Acordurile Basel se referă la o serie de trei acorduri internaționale succesive de reglementare bancară (Basel I, II și III) stabilite de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară (BCBS),
BCBS a elaborat standarde pentru a se asigura că băncile și alte instituții de credit mențin suficient capital și lichidități pentru a-și îndeplini obligațiile și pentru a absorbi pierderile neprevăzute.
La 30 mai 2024, Consiliul a adoptat noi norme care încheie transpunerea acordurilor internaționale Basel III în legislația UE. În practică, noile norme modifică Regulamentul privind cerințele de capital și Directiva privind cerințele de capital, conform Consiliului European.