Uniunea Europeană va examina confiscarea activelor rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei

steag ucraina Sursă foto: Unspalsh

Președintele Consiliului European a îndemnat țările membre să avanseze cu discuțiile privind utilizarea activelor confiscate ale băncii centrale rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei, în timp ce amploarea distrugerilor se amplifică în țara devastată de război, scrie Financial Times.

Charles Michel, care reprezintă cei 27 de lideri naționali ai blocului, a declarat că dorește să exploreze ideea de a gestiona în mod activ activele înghețate ale băncii centrale rusești pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi alocate pentru eforturile de reconstrucție. „Este o chestiune de justiție și echitate”, a declarat Michel într-un interviu acordat Financial Times. „Trebuie să se facă în conformitate cu principiile legale – acest lucru este foarte clar.”

Michel a declarat că se așteaptă ca liderii UE să „dea un oarecare impuls” în cadrul discuțiilor. El a adăugat că, în pofida obstacolelor juridice în calea confiscării activelor, există „un interes politic serios de a face progrese în această chestiune și de a obține rezultate în această privință”.

UE și aliații săi au înghețat sute de miliarde de dolari din rezervele valutare stocate în conturi din străinătate de către banca centrală rusă la începutul conflictului, care a început la sfârșitul lunii februarie a anului trecut. Moscova a declarat ulterior că sancțiunile băncii centrale au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare.

Oficiali din întreaga UE și din instituțiile sale, inclusiv Josep Borrell, diplomatul de vârf al acesteia, au lansat ulterior ideea de a confisca aceste active pentru a le folosi la reconstrucția infrastructurii devastate a Ucrainei.

În septembrie anul trecut, costul reconstrucției și al redresării Ucrainei a fost estimat la puțin sub 350 de miliarde de euro de către Ucraina, Bruxelles și Banca Mondială. Suma probabilă necesară nu a făcut decât să crească de atunci, deoarece atacurile săptămânale cu rachete și drone rusești au avariat infrastructura civilă critică, cum ar fi centralele electrice și locuințele.

Sursă foto: Unspalsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *