UPDATE/ LIVE TEXT Parlamentarii i-au audiat pe candidații pentru conducerea ASF/ Mulți nu au știut să răspundă la întrebări tehnice. Petrescu, favorit la funcția de președinte: “Aș vrea să văd cel puțin un fond de pensii pe Pilonul IV instituit și activ în mandatul meu”/ “Susțin pensiile ocupaționale”

asf, autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc azi în şedinţă comună, în care se va exprima și votul pentru numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Social-democratul Alexandru Petrescu este favorit pentru a prelua șefia ASF, conform informațiilor Economedia. În cursul dimineții s-a desfășurat ședinţa comisiilor pentru buget, finanţe reunite, unde candidații și-au prezentat CV-urile și au răspuns la întrebări ale parlamentarilor. Comisiile au avizat Consiliul ASF, cu 26 voturi pentru şi 7 împotrivă, mai mulți candidați primind însă multe voturi împotrivă. Mulți dintre candidați nu au știut să răspundă la întrebări tehnice.

UPDATE 12.20. Se trece la vot. Pentru candidatul la șefia ASF, Alexandru Petrescu, în Comisia de Buget Finanțe Bănci s-au exprimat 27 voturi pentru și 7 împotrivă. Comisiile au avizat Consiliul ASF cu 26 voturi pentru şi 7 împotrivă.

Cum s-a votat:
Dan Armeanu: 24 voturi pentru,2 împotriva.
Gabriel Avramescu: 26 voturi pentru, 8 împotrivă, o abţinere.
Birtalan Joszef: 26 voturi pentru, 7 împotrivă, o abţinere
Sorin Florescu (vicepreședinte): 30 împotrivă, nu sunt abtineri
Gabriela Horga: 28 pentru, 8 împotrivă
Mancaș Cătălin: 30 împotrivă
Sorin Mititelu: 26 pentru, 5 contra
Mircea Oancea: 30 împotrivă
Alexandru Petrescu (președinte): 27 pentru, 7 împotrivă, zero abtineri
Călin Rangu: 4 pentru, 2 împotrivă, 23 abţineri
Rizoiu Andrei: 16 pentru, 13 împotrivă, 6 abţineri
Aura Socol: 27 pentru, 5 împotrivă, o abținere
Radu Toia: 21 de abţineri, 1 împotrivă

Ioan-Gheorghe Ţarălungă: 26 abtineri

Ovidiu Răzvan Wlassopol: 26 pentru, 6 împotrivă

UPDATE La Camera Deputaților se desfășoară Şedinţa comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, iar candidații își prezintă CV-urile și răspund la întrebări.

  • Ştefan Daniel Armeanu (vicepreședinte ASF, profesor ASE), candidat pentru funcția de vicepreşedinte – Sectorul sistemului de pensii private, își prezintă CV-ul și răspunde la întrebări tehnice. Menționează că anul acesta a încasat o singură primă.
  • Gabriel Avrămescu candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte menționează că a lucrat într-o instituţie bancară timp de un an, dar şi la ANAF timp de şapte ani. Din 2020 e deputat. Deputatul Claudiu Năsui are o întrebare tehnică cu privire la diferența între MCR şi SCR, dintre cerinţa de capital minim și Cerinţa de capital de solvabilitate. “Nu a răspuns. Extraordinar. 16 salarii pe an, pentru aşa ceva”, a comentat Năsui.
  • Jozsef Birtalan, candidat membru neexecutiv, a mai fost anterior membru neexecutiv ASF. Candidatul a fost întrebat dacă e interesat de reforma sistemului de salarizare de ASF. “Consider că trebuie reformat sistemul de salarizare, e bine să reașeze”, a spus Jozsef. O altă temă: Cum facem ca RCA-ul să devină mai ieftin? Membrul ASF spune că scăderea acestor tarife se poate realiza pe termen mediu și lung o dată cu scăderea numărului de accidente.
  • Sorin Florescu, candidat pentru funcția de membru neexecutiv al ASF. Acesta a lucrat în CNVM şi ASF şi a coordonat activitatea pentru piata de capital. Acesta a fost întrebat dacă există conflict de interese între felul în care e finanțat ASF și rolul de control asupra celor care finanțează bugetul “îndestulător” pentru salarii. “Nu suntem singura autoritate care se autofinanțează. Nu consider că autofinanţarea generează conflict de interese, pentru că e prevăzută în legea aprobată de Parlament”, a spus acesta.
  • Gabriela Horga, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte – Sectorul instrumente şi investiţii financiare. Horga e deputat, predă în domeniu Științelor Economice, e cadru didactic la ASE. “Am promovat inițiative legislative care susțin mediul de afaceri și stimuează competitivitatea”, a spus aceasta.
  • Cătălin Mancaș, candidat membru neexcutiv își prezintă CV-ul și menționează că a lucrat pentru două bănci. Deputatul Claudiu Năsui l-a întrebat pe candidat dacă ar avea în plan reformarea sistemului de salarizare din ASF. “Sunt cei mai bine plătiți bugetari din România”, a subliniat Năsui. Acesta a încercat să afle și dacă Mancaș știe care e diferența dintre modelele interne și formula standard Solvency 2, întrebare la care candidatul nu a știut să răspundă.
  • Candidatul pentru postul de vicepreşedinte  – Sectorul asigurări-reasigurări Sorin Cristinel Mititelu își prezintă CV-ul. Acesta spune că din 1993 a activat în sistemul financiar (bancar și asigurări). “RCA-ul este piața cea mai importantă. Prețul este rezultatul unor factori obiectivi, legați de ce avem în piață. Prin urmare, putem să influențăm, deși a influența e prea mult spus, evoluția prețului prin a asigura o corectă și bună concurență între participanți și procese mai eficiente”, a spus Mititelu. Despre pensiile private: “Pilonul II e un sistem care funcționează, creșterile în volume dovedesc acest lucru, o creștere a eficienței e necesară în zona Pilon III. În ce privește problemele pe RCA sunt ineficiențe în proces. Am în vedere această frecvență foarte mare a evenimentelor de daune. Trebuie să identificăm soluții cu alți partneri din piață”, as pus Mititelu. Nici el nu a știut să răspundă la întrebarea tehnică a lui Năsui.
  • Mircea Oancea, candidat pentru funcția de membru neexecutiv, își prezintă CV-ul. Acesta a lucrat în sistemul de pensii și lucrează pentru Fondul de garantare pentru Pensii private din 2013. Acesta a evitat un răspuns la întrebarea tehnică adresată de Năsui, necunoscând termenul despre care a fost chestionat.  “Nu am lucrat în domeniul asigurărilor, nu cunosc acest indicator, dar când am ceva de învățat mă documentez, mă consult cu specialiștii. În ceea ce privește salarizarea (o altă temă lansată de Năsui, n.red.), dacă aș deveni membru în consiliu mi-aș expune punctul de vedere în ceea ce privește o salarizare care să fie adecvată obiectivului ASF, dar și în ceea ce privește competențele în domeniile supravegheate. Aș pleda pentru o salarizare care să țină seama de competenețelor specialiștilor în domeniu, nu neaparat pentru un salariu redus”, a spus Oancea.
  • Alexandru Petrescu, candidat pentru funcţia de preşedinte – membru executiv, fost ministru al Economiei, își prezintă CV-ul. Acesta a ocupat trei funcți ministeriale – ministru al Economiei, al IMM-urilor, al Comunicațiilor. Petrescu este întrebat despre cei aprox 53000 de euro, pe care i-ar fi încasat ilegal din poziția de director general la Posta Romana, conform unui raport al Curții de Conturi (din 2017). “Vizavi de prime la Poșta Română: eu nu puteam să îmi acord eu prime, a fost o decizie AGA, ceea ce a generat un proces cu Curtea de Conturi, ce a fost câștigat în favorea mea”, a menționat Petrescu. Candidatul la funcția de președinte și-a exprimat susținerea pentru pensiile ocupaționale. “Aș vrea să văd cel puțin instituit pe perioada mandatului meu și activ un fond de pensii pe pilonul IV. Din punctul meu de vedere, va fi remedierea pentru ce înseamnă pensii speciale, la care căutați răspuns. Susțin pensiile ocupaționale, e un fond de pensii în care cred, voi căuta să încurajez adopția, contributori, operatori. Sper să vedem aceste fonduri de pensii ocupaționale active pe perioada mandatului meu”, a spus Petrescu.  Pilonul IV este o schemă de pensie opțională prin intermediul căreia angajatorii pot asigura beneficii suplimentare angajaţilor, în timpul activităţii lor, sub forma unei contribuţii la fond, în vederea obţinerii de către aceştia a unei pensii ocupaţionale. Vizavi de RCA: “Situația e sensibilă, în condițiile în care avem concentrare de 60% pe Casco, aproape 70% pe RCA, preocuparea mea principală va fi pe două elemente”, a spus Petrescu.  Acesta susține că va fi nevoie de regândirea unei supravegheri prudenţiale, care să prevină degradarea economică a unui actor. “Vrem să creăm un climat în care să vină noi jucători în piaţă”, a fost mesajul.
  • Ovidiu Răzvan Wlassopol, candidat pentru post de membru ne-executiv, își prezintă CV-ul. Acesta a lucrat în autorități de reglementare și în ASF și este fostul soț al Olguței Vasilescu. Năsui a vrut să afle ce primă a încasat. “Sunt singurul din consiliul ASF care anul trecut am votat împotriva contractului de muncă aprobat de ASF. Trebuie să ne uităm la salarii și să ne uităm în funcție de piață și ce se întâmplă în viața românilor și să vedem. Eu am doar un vot”, a spus Vlasopol.

Știre inițială.

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni pentru numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară

După audierea şi avizarea candidaţilor în comisiile de specialitate, plenul comun pentru alegerea noii conduceri a ASF ar urma să aibă loc de la ora 15.30. Votul este secret, cu buletine de vot.

Alexandru Petrescu, actual președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), fost director al Poștei Române și fost ministru al Economiei, și-a depus candidatura și este favorit pentru a prelua șefia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), conform informațiilor Economedia.

Candidaturile pentru conducerea ASF s-au putut depune până vineri, la ora 14.00, la secretariatul general al Camerei Deputaților sau al Senatului. Luni, la ora 13.00, vor avea loc audierile și avizul, în timp ce la ora 14.30 va avea loc plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului.

Pentru funcția de vicepreședinte pe piața de capital, favorită este Gabriela Horga, deputat PNL. Și-au mai depus candidatura Nini Săpunaru, Coca Constantinescu, Sorin Mititelu, Dan Armeanu și Călin Rangu, scrie Financial Intelligence.

Publicația arată că pentru funcțiile de membru și-au depus candidaturile Aura Socol, Ovidiu Wlassopol, Jozsef Birtalan – UDMR, Radu Toia , Andrei Rizoiu – AUR, Cătălin Mancas, Mircea Oancea.

Aceștia și-au depus candidaturile la Camera Deputaților.

Sursele Financial Intelliegence susțin că pe lista de la Senat s-au înscris Ioan Țară și Sorin Florescu, pentru funcția de prim-vicepreședinte și vicepreședinte.

Salariile din ASF, printre cele mai mari din România

Salariile de la ASF sunt unele dintre cele mai mari din România, de exemplu actualul președinte ASF Nicu Marcu încasând anul trecut peste 25.000 euro brut pe lună.

Șefii și angajații Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) primesc 16 salarii anuale, după ce conducerea a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun și de primă de perfomanță, alte două salarii pentru vacanța mare și pentru ziua ASF. Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut public contractul colectiv de muncă de la ASF, pe care l-a obținut în urma unui proces pe care l-a avut cu instituția și care s-a încheiat în luna septembrie cu o decizie definitivă prin care ASF trebuia să îi pună documentul la dispoziție. Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară a asistat în ultimii ani la falimentele celor doi lideri ai pieței asigurărilor, City Insurance și Euroins, iar prețurile asigurărilor auto RCA au crescut puternic.

Președintele ASF Nicu Marcu a avut venituri lunare de 25.000 euro brut, anul trecut. Cei nouă membri din consiliul ASF au încasat anul trecut în total peste 1,5 milioane de euro, fără a pune la socoteală decontarea transportului, chiriei și deplasărilor externe.

Știre în curs de actualizare

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *