Digitalizarea, combinată cu educaţia, are un rol crucial în consolidarea stabilităţii financiare şi în stimularea dezvoltării economice a României, iar investiţiile în acest proces, precum şi în securitate cibernetică, nu sunt doar o opţiune, ci o necesitate, consideră economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Banca Naţională a României recunoaşte importanţa vitală a digitalizării în transformarea economiei noastre şi în asigurarea stabilităţii financiare. Într-o lume în continuă schimbare, este imperativ să adoptăm inovaţiile tehnologice şi să dezvoltăm soluţii care nu doar să sprijine creşterea economică, dar să şi protejeze interesele consumatorilor şi ale instituţiilor financiare. Vreau să subliniez că investiţiile în digitalizare şi în securitate cibernetică nu sunt doar o opţiune, ci sunt o necesitate. Acestea reprezintă fundaţia pe care putem construi un viitor în care inovaţia şi eficienţa să meargă mână-n mână, cu securitatea şi cu responsabilitatea. Digitalizarea, combinată cu educaţia, are un rol crucial în consolidarea stabilităţii financiare şi în stimularea dezvoltării economice a României. Astăzi discutăm despre digitalizare în domenii cheie, precum economia, sănătatea, comunicaţiile şi securitatea României”, a afirmat, vineri, Lazea, la D-TECH Forum.

Economistul-şef al BNR a subliniat importanţa oamenilor în aceste procese, fiind nevoie de educaţie în acest domeniu.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Să nu uităm de oameni, căci, aşa cum orice expert în securitate vă poate confirma, degeaba implementez cele mai sofisticate şi puternice sisteme de securitate, dacă veriga umană nu este şi ea consolidată şi educată. Cred că este un moment excelent ales acum să avem această dezbatere la nivel înalt executiv, pentru că în sfârşit ne putem concentra pe dezvoltarea României, pe consolidarea la nivel macroeconomic, pe asigurarea unui cadru bun de creştere pentru creatorii de locuri de muncă, pentru fiecare român în parte”, a susţinut acesta.

Prima ediţie a D-Tech Forum 2025 de la Bucureşti, un summit regional ce îşi propune să alinieze viziunile asupra digitalizării şi securităţii cibernetice în contextul Planului European de Competitivitate, are loc vineri la sediul BNR. La eveniment participă, printre alţii, vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu.

De asemenea, la forum mai participă reprezentanţi ai instituţiilor din România responsabile de digitalizare şi securitatea cibernetică, alături de personalităţi de top din sectorul privat, precum şi experţi în securitate cibernetică din alte ţări din regiune.

Potrivit organizatorilor, o parte dintre subiectele propuse a fi dezbătute sunt asigurarea accesului democratic la societatea şi serviciile digitale, aplicaţii AI în automatizarea serviciilor digitale, aplicaţii pentru reţele şi tehnologie 5G/6G, acces universal la plăţi electronice, asigurarea confidenţialităţii versus lupta împotriva terorismului, reglementarea securităţii cibernetice, factorul uman în evaluarea riscurilor cibernetice, dar şi altele mai tehnice precum securitatea dispozitivelor mobile sau protejarea echipamentelor în IoT.