Varianta finală a proiectului de lege privind măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan prevede majorarea TVA, plata de contribuții de asigurări sociale pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei și supraimpozitarea profitului băncilor. Dar apar și o serie de modificări, de exemplu plata CASS pentru pensii mai mari va fi plătită doar până în 2028, unele persoanele obligate de acum să plătească CASS o vor face raportat la veniturile pe care le primesc, nu la 3.000 de lei, cresc mai puternic taxele pentru industria pariurilor și se diminuează cu 40% subvenția pentru partide.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

UPDATE 18.30 Guvernul a publicat forma finală a măsurilor fiscale.

Măsuri modificate

Cine datorează CASS – sume mai mici pentru anumite persoane

Guvernul va elimina din persoanele exceptate de la plata contribuției de sănătate și să introducă pentru acestea o contribuție de 2.430 de lei pentru asigurare voluntară. Totuși, se modifică anumite sume de plată.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Printre persoanele vizate sunt coasigurații, soț/soție/părinte care nu realizează venituri.

Aceștia vor trebui să se asigure opțional la sănătate, depunând o declarație și plătind 2.430 lei, adică CASS calculată la nivelul a 6 salarii minime pe economie. Totodată, persoana de pe urma căreia beneficiau până acum de coasigurare va putea plăti opțional în plus și pentru aceștia.

O modificare adusă este că anumite categorii de persoane vor trebui să plătească doar 10% din veniturile pe care le încasează de la stat. Este vorba despre persoanele aflate în concediu de creștere copil, șomerii sau cei cu venit minim de incluziune. Suma va fi reținută la sursă, de către autoritățile care acordă aceste indemnizații.

Pentru aceste persoane, calitatea de asigurat la sănătate va înceta în termen de 1 lună de la data la care persoanele nu se mai încadrează în aceste categorii de asiguraţi.

CASS introdus pentru pensii peste 3.000 lei – dar doar până în 2028

Guvernul a introdus contribuția la sănătate de 10% pentru pensiile care depășesc 3.000 lei. Impozitul se va calcula pentru pensiile peste această sumă pe diferența dintre pensia netă și suma de 3.000 lei.

Însă o noutate este că pensionarii vor fi obligați să plătească această contribuție doar până la finalul anului 2027. Astfel, pensionarii vor fi din nou exceptați de la plata contribuției sociale de sănătate pentru veniturile din pensii realizate începând cu data de 01 ianuarie 2028.

„Prevederile articolului II referitoare la obligațiile fiscale privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii se aplică veniturilor aferente perioadei cuprinsă între 01 august 2025 și 31 decembrie 2027.”

Se majorează taxele pentru industria de pariuri

Guvernul a crescut mai dur taxarea pentru industria jocurilor de noroc, față de variantele anterioare ale proiectului.

Se majorează taxele pentru industrie astfel:

  • Pentru pariuri mutuale – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puțin de: 144.000 euro (varianta anterioară: creștere de la 21% la 23%, nu
    mai puţin de: 120.000 euro)
  • Pentru pariuri în cotă fixă – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puțin de: 240.000 euro (varianta anterioară: creștere de la 21% la 23%, nu mai puţin de: 200.000 euro).
  • Pentru pariuri în contrapartidă – tradiționale: 25% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puțin de: 240.000 euro (varianta anterioară: creștere de la 21% la 23%, dar nu mai puţin de: 200.000 euro)
  • Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine: i. slot-machine clasa A: 6.000 euro. (varianta anterioară: 5.800 euro)
  • Pentru jocurile de noroc la distanță clasa 1: 30% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puțin de: 480.000 euro (varianta anterioară: 27% din veniturile din jocuri de noroc, dar nu mai puţin de: 400.000 euro)
  • Pentru jocurile de noroc la distanță clasa a 3-a: 30% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puțin de: 480.000 euro (varianta anterioară: 27% din veniturile din jocuri de noroc, dar nu mai puţin de: 400.000 euro)
  • Taxa de viciu pentru jocurile de noroc caracteristice slot-machine și pentru videoloterie (VLT): 1.000 euro/post autorizat/an, care se achită de organizator lunar (nemodificat)
  • Pentru jocurile de tip loto cu excepția videoloteriei: 8% aplicată asupra venitului din jocuri de noroc ale operatorului licențiat (varianta anterioară: 6,5% aplicată asupra venitului din jocuri de noroc ale operatorului licenţiat)

Pentru jucători, impozitul pe veniturile din jocuri de noroc rămâne de 4%, varianta mai blândă

Astfel, Guvernul va majora de la 3% la doar 4% impozitul pe câștiguri din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei, după cum prevede proiectul adoptat vineri de Executiv și trimis către Parlament.

Inițial, Guvernul dorea o majorare de la 3% la 10% a impozitului pe câștiguri din jocuri de noroc.

Totodată, pentru câștiguri între 10.000 de lei și 66.750 lei, impozitul crește la „400 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000”, de la „300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”, în prezent. Inițial, proiectul Guvernului prevedea o creștere la „1.000 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000”.

Și taxarea câștigurilor peste 66.750 va crește doar la „11.750 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750”, de la „11.650 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750”, în prezent. Varianta inițială prevedea că va crește la „12.350 + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750”.

Măsură nouă: Subvenție diminuată pentru partide

În anul 2026, subvenţia alocată partidelor politice se diminuează cu 40% faţă de nivelul acordat în anul 2024.

Bursă pentru mame minore

Guvernul introduce o bursă lunară de 700 de lei pentru mamele minore reintegrate într-o unitate de învăţământ, pe perioada desfăşurării activităţilor didactice, cu condiţia frecventării orelor de curs.

Măsuri nemodificate

Se majorează TVA – ce produse și servicii vor avea cote reduse 

Proiectul majorează cota de TVA la 21%. Totuși, vor avea o cotă redusă de 11% următoarele: medicamente de uz uman, alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice (cu excepția băuturilor alcoolice; băuturilor nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202; alimentelor cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs, altele decât laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică; suplimentelor alimentare); alimentarea cu apă şi de canalizare; livrarea apei pentru irigaţii în agricultură; livrarea de îngrăşăminte şi pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, şi prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă; livrarea de îngrăşăminte chimice şi de pesticide chimice; livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică; serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice; livrarea către persoanele fizice de lemn de foc; livrarea către persoane juridice, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, de lemn de foc; livrarea de energie termică în sezonul rece, livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale; cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering.

Impozitul pe dividende majorat

Impozitul pe dividende va crește de la 10% la 16%. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.”

Impozit majorat pe veniturile băncilor

Crește de la 2% la 4% impozitul datorat de băncile din România, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv.

Pentru băncile cu cotă de piață mai mică de 0,2%, impozitul se menține la 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv.

Dispar facilitățile de TVA pentru locuințe

Proiectul elimină facilitățile de TVA pentru tranzacțiile imobiliare. Nu se vor mai putea achiziționa locuințe cu cotă redusă de TVA. Vor exista măsuri tranzitorii, în următorul an, în cazul în care antecontractul a fost încheiat până la 1 august 2025 și dacă locuința este livrată până la 1 august 2025. Totodată, o condiție introdusă recent pentru a mai beneficia de TVA de 9% la locuințe este un avans de 20%, plătit urgent, până la 1 august.

Cresc accizele

Se majorează accizele, la 1 august 2025 și respectiv, la 1 ianuarie 2026, pentru alcool și băuturi alcoolice, benzină și motorină.

Corelativ, pentru benzină și motorină, se propune ca în perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 să nu se actualizeze cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni.

Accizele se majorează astfel:

– majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 și respectiv, la 1 aprilie 2026, pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5 g – 8 g/100 ml și pentru băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 m

– majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025, pentru produsele din tutun prelucrat, pentru produsele care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere și pentru produsele destinate inhalării fără ardere, care conțin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină;

– majorarea nivelului accizelor, la 1 august 2025 și respectiv, la 1 aprilie 2026 pentru lichidul cu sau fără nicotină;

– instituirea, de la 1 august 2025, a unui nivel de acciză pentru vinurile liniștite, similar cu cel aplicat vinurilor spumoase, respectiv de 76,19 lei/hl;

– instituirea, de la 1 august 2025, a unui nivel de acciză pentru cidru de mere și pere, hidromel și băuturi fermentate liniștite din fructe de pădure, similar cu cel aplicat celorlalte băuturi fermentate spumoase, respectiv de 76,19 lei/hl;

De asemenea, prin proiectul de act normativ se stabilește nivelul accizei specifice la țigarete, aplicabil în perioada 1 august 2025 -31 martie 2026, inclusiv, care este de 576,360 lei/1.000 ţigarete.

Sporul pentru fonduri europene se diminuează, dar doar la 40%

Guvernul va modifica modul de acordare a sporului pentru implementarea de proiecte finanțate din fonduri europene. În prezent, acest spor este în valoare de 50% din venituri. O variantă inițială a proiectului propunea tăierea acestuia până la 35%. Acum, Guvernul a decis să taie mai puțin din spor și să îl reducă doar până la 40%.

Salariile din sectorul public și pensiile îngheață, până la final de 2027

Se propune continuarea aplicării în anul 2026 a unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori.

Se propune menținerea în anul 2026 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, din administrația centrală și locală, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2025;

Se propune menținerea în anul 2026 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2025, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Munca suplimentară se compensează cu timp liber corespunzător, în anul 2026.

Nu se compensează în bani, la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, concediilneefectuate aferente anului 2026.

Nu se acordă în anul 2026 biletelde valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, și nici premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară.

Nu se finanțează, în anul 2025, cheltuieli aferente transportului la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.

Se mențin în anul 2026 anumitcategorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, polițiștii și polițiștii de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul brut, la nivelul lunii decembrie 2025.

Se menține în anul 2025 cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare şi valoarea financiară a drepturilor de echipament se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2025.

Numărul maxim de posturi finanțat în anul 2026 din fonduri publice de către instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare va fi stabilit astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii cu încadrarea în cheltuielile de personal.

Începând cu data de 1 ianuarie 2026 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice din instituţiile şi autorităţile public.

Prin excepţie, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor vacantate în anul 2026, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanțare în parte.

Nu se acordă ajutoare, plăți compensatorii la pensionare.

Se propune interzicerea, în anul 2026, a achiziţionării, preluării în leasing sau închirierii de autoturisme, mobilier şi aparatură birotică, de către autoritățile și instituțiile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare.

Se propune ca, în anul 2026, întreg personalul plătit din fonduri publice să beneficieze numai de diurna stabilită potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului, cu modificările ulterioare

În anul 2026, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

În anul 2026 se propune menținerea la nivelul de 81 lei a punctului de referință în funcție de care se calculează cuantumul pensiilor.

În anul 2026 valoarea indicatorului social de referinţă se menţine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2025.

În anul 2026 studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pentru transportul intern auto şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, doar pe distanţa/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ superior la care studentul este înmatriculat

În anul 2026 studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun şi transportul cu metroul, în localitatea în care îşi are sediul instituţia de învăţământ superior la care studentul este înmatriculat.

În anul 2026, începând cu 1 ianuarie, instituțiile și autoritățile acordă anual vouchere de vacanţă în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii de bază lunare nete sunt de până la 6.000 lei.

În perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale căror solde de funcţie/salarii de funcţie/salarii de bază nete acordate în luna prestării serviciilor turistice sunt de până la 6.000 lei lunar inclusiv, se decontează valoarea serviciilor turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 800 lei.

Măsuri pentru limitarea unor programe de finanțare

Se reglementează măsuri privind derularea în anul 2025 a proiectelor finanțate prin Programul naţional de dezvoltare locală etapa I și etapa a II-a, Programul național de investiții ”Anghel Saligny” și Programul național de construcții de interes public sau social.

Se propune ca în anul 2025, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin derogare de la prevederile art. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 65/2023 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023 – 2026, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să nu emită acorduri noi pentru finanțare în cadrul Programului „INVESTALIM”.

Se propune ca în anul 2025, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin derogare de la prevederile art. 22 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții, aprobată cu modificări prin Legea nr.39/2024, cu completările ulterioare, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului să nu emită acorduri noi de finanțare în cadrul Programului „CONSTRUCTPLUS”.

Impact bugetar

Măsurile aplicabile de la 1 august aduc venituri de 10,6 miliarde lei (0,56% din PIB) în 2025 și de 33,6 miliarde lei (1,65% din PIB) în 2026, dar și impact pe cheltuieli de 12,7 miliarde lei (0,67% din PIB) în 2025 și de 10,8 miliarde lei (0,52% din PIB) în 2026.

În total, impactul bugetar al măsurilor aplicabile de la 1 august se ridică la 23,5 miliarde lei (1,23% din PIB) în 2025 și la 44,47 miliarde lei (2,18% din PIB) în 2026.

Măsurile aplicabile de la 1 ianuarie 2026 aduc venituri în plus de 10,9 miliarde lei (0,54% din PIB) și pe cheltuieli au impact de 20,89 miliarde lei (1,03% din PIB). Impactul total al acestora este de 31,9 miliarde lei, adică 1,56% din PIB.

Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvernul Bolojan va avea, așadar, un impact mai mare asupra cetățenilor și mediului privat, de unde statul va colecta în plus venituri de 44,55 miliarde lei – 2,19% din PIB, în timp ce impactul reducerilor de cheltuieli va fi de 31,73 miliarde lei – 1,56% din PIB.

REZUMATUL IMPACTULUI TOTAL
Indicator Valoare 2025 % din PIB Valoare 2026 % din PIB
TOTAL VENITURI 10.609,60 0,56 44.554,40 2,19
TOTAL CHELTUIELI 12.750,00 0,67 31.730,00 1,56
IMPACT TOTAL MĂSURI 23.359,60 1,23 76.284,40 3,75