VIDEO Cel mai bogat ucrainean a produs în România primul KWh

Parc eolian Ruginoasa DTEK Sursa foto: DTEK

Parcul eolian Ruginoasa din Iași, cumpărat în acest an de DTEK Renewables International, parte a grupului de energie și utilități DTEK, deținut de Rinat Akhmetov, cel mai bogat ucrainean, a produs primul KWh, a anunțat compania. Acesta este primul parc eolian nou pus în funcţiune în România după o pauză de un deceniu în domeniul investiţiilor în energia eoliană.

„Azi (sâmbătă, 23 decembrie) a fost o zi minunată! Parcul eolian Ruginoasa din România a produs primii KWh ca și cadou de Crăciun! Presupun că este în România primul KWh produs de o turbină eoliană de 6MW. Vă doresc Crăciun fericit și un An Nou fericit!”, a anunţat recent Daniel Rascu, business development mana­ger în cadrul DTEK Renewables In­ternational.

Parcul eolian din Ruginoasa se întinde pe o suprafață de aproximativ 23 ha. În cadrul acestui proiect de energie regenerabilă sunt instalate zece (10) turbine eoliene Vestas V162 EN Ventus de 6 MW. Centrala va avea o capacitate instalată totală de producție de 60 MW și, odată finalizată, va produce aproximativ 150.000 MWh de energie electrică anual. La momentul în care investiţia va fi complet operaţională, va produce suficientă energie pentru a alimenta peste 43.000 de locuințe din România, reducând în același timp emisiile de CO2 cu 38.000 de tone pe an.

DTEK Renewables face parte din holdingul SCM, deţinut de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, care are businessuri în minerit, media, real estate, transporturi şi agricultură.

Investiţia în acest proiect s-a ridicat la 90 de milioane de euro, 55 de milioa­ne de euro venind de la austriecii de la Kommunalkredit, instituţie finan­ci­a­ră axată pe zona de infrastructură.

Reprezentanţii DTEK au precizat recent că au ca ţintă pentru piaţa locală un portofoliu de producţie de 500 MW. De altfel, compania are un parteneriat cu o firmă locală, Finas.

Împreună cele două firme au anunţat că au demarat în vara anului trecut un alt proiect, de 65 MW, în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care ar trebui finalizat tot anul acesta.

Sursa foto: DTEK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *