VIDEO Conferința Economedia AI PLAY. Panelul 1: Cum transformă inteligența artificială mediul de afaceri? 

Tudor Cosăceanu, UiPath, Adrian Ispas, Vatis Tech, Cristian Popescu, Amazon Web Services, Cătălin Striblea, Conferință Economedia AI PLAY Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Economedia a organizat marți, în 28 noiembrie, o conferință imersivă despre transformarea bazată pe inteligența artificială a mediului de afaceri și a administrației din România. Conferința a pus în dezbatere o temă de importanță crucială pentru prezent și viitor: mai poate funcționa o organizație, fie că este publică sau privată, fără inteligența artificială? Conferința a avut două paneluri de discuție, primul fiind axat pe „Cum transformă inteligența artificială mediul de afaceri?”.

Tudor Cosăceanu, vicepreședinte regional pentru România UiPath, Adrian Ispas, founder & CEO Vatis Tech și Cristian Popescu, Country Lead Enterprise business la Amazon Web Services au fost speakerii primului panel.

Inteligența artificială are un impact în continuă creștere asupra mediului de business din România, care nu poate rămâne în afaravalului IA”, într-o economie globală și dependentă de relațiile internaționale. Mai degrabă decât servească drept înlocuitor al inteligenței șiingeniozității umane, inteligențaartificială este văzută, în general, ca un instrument de sprijin. Tehnologia în rapidă evoluție reconfigurează domeniile de muncă tradiționale și promovează o dezbatere esențială despre adaptarea la transformările digitale într-un mediu economic în schimbare constantă. Panelul dedicat transformării mediului de afaceri pe baza AI a oferit o perspectivă asupra modului în care firmele pot capitaliza oportunitățile create de revoluția IA șipot naviga cu succes într-un viitor automatizat și digitalizat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Principalele idei și concluzii din primul panel: Cum transformă inteligența artificială mediul de afaceri?

  • Tudor Cosăceanu, vicepreședinte regional pentru România al UiPath: „Până la urmă, tehnologia și inovația aduc progresul. Da, când Henry Ford a pus o linie de asamblare și a automatizat niște procese, acelea au adus progres și prosperitate. În niciun caz să fie un risc de-al angajaților. Acei angajați au devenit oameni mai prosperi cu toții”. „Ca orice schimbare, este dificil de acceptat. Unii angajați o sunt mai receptivi și aceia progresează. Alți angajați sunt mai puțin receptivi și le ia mai mult timp ca să adopte astfel de tehnologii”, a completat acesta.
  • Cristian Popescu, Country Lead Enterprise Business la AWS România:„Îngrijorarea din sondaj e reală și provine de la necunoașterea tehnologiei mai mult decât din alte lucruri. Și noi avem programe care ajută programatorii să scrie cod mai repede și mai bine, accelerează viteza cu 50% și crește șansa să scrie mai bine cu 30%. Urmărim să scriem partea creativă cu oameni și partea repetitivă să o automatizăm. Ce făceam cu 10 oameni pot să fac acum cu 5. Orice progres tehnologic a pus dilema asta în fața noastră, întotdeauna omenirea a găsit opțiuni pentru utilizarea resurselor suplimentare și a continuat să le folosească în dezvoltarea societății de ansamblu. Cred că suntem în același moment”. Popescu a mai spus: „Cultura organizațională este impactată de orice schimbare tehnologică și într-adevăr, trebuie niște reguli de guvernanță. Ce folosim, cum folosim? Cum interpretăm datele? Modelele sunt foarte complexe”.
  • Despre riscuri: „Evident că există riscuri. Orice tehnologie poate fi folosită în două direcții – în direcția binelui sau a răului, nu numai tehnologiile și obiectele, chiar și de-aia cred că este foarte importantă înțelegerea”, a subliniat reprezentantul AWS România. Acesta a vorbit și despre finanțarea startup-urilor. (Detalii AICI)
  • Adrian Ispas, CeO Vatis TEch: „Noi suntem companie de AI, construim și folosim AI, sunt mai multe flow-uri în care folosim AI. Pe generare de cod, acest tool ajută programatorii, le economisește 50% din timp, scriind drafturi. Evident, și greșește, așa că are nevoie de inteligență umană. Nu trebuie să privim AI ca pe un tool care ne înlocuiește total, ci ca pe un asistent care ne ajută, ne dă direcții noi, idei. Am păstrat același număr de oameni, dar economisim 50% din timp și poți să dezvolți produsul. Nu mai ai nevoie de un an, ci de șase luni ca să rezolvi aceleași funcționalități”. Ispas: mai spune: „Cred că în orice industrie și în orice tip de de job nu ne face folosirea unor astfel de unelte nu ne face mai puțin inteligenți. Ba din contră, ne ajută, ne dă noi perspective, ne eficientizează tot procesul. Și până la urmă, cumva, tot noi suntem la butoane, tot noi suntem master-ul acestei tehnologii, tot noi o controlăm și ea de sine stătătoare nu poate să producă aceleași rezultate fără noi”.

În cadrul panelului au fost prezentate două sondaje.

  • Sondajul realizat de The Center pentru Economedia a arătat că aproape jumătate dintre respondenții unui sondaj de specialitate (46%) percep inteligența artificială drept pozitivă, 35% sunt îngrijorați și foarte îngrijorați că inteligența artificială le va lua locul de muncă, iar 59% cred că IA poate ajuta la dezvoltarea unei afaceri. Sondajul AICI
  • Conform unui sondaj realizat în mediul online printre cititorii Economedia, 53% dintre respondenți folosesc tehnologii bazate pe IA în viața de zi cu zi și 79% cred că sistemul actual de educație nu este pregătită să facă față schimbărilor aduse de IA pe piața muncii. Mai multe detalii AICI

  • Vladimir Ionaș, The Center, despre sondaje: „În primul rând, tinerii sunt mult mai deschiși asupra a tot ceea ce înseamnă inteligența artificială. Ei sunt și cei care declară că folosesc astfel de instrumente. Sunt mai optimiști și văd lucrurile într-o notă pozitivă. Persoanele peste 50 de ani sunt în principal îngrijorate de posibilitatea ca în perioada următoare inteligența artificială, într-un fel sau altul, să îi dea afară de pe piața muncii. Asta e principala principala îngrijorare. Oamenii nu știu care va fi, într-un orizont de timp de 4-5 ani, care va fi evoluția și ce vor face ei, care va mai fi rolul lor pe piața muncii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: