Bate vântul pe șantierul Centurii Zalău, la o săptămână după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu și directorul general CNAIR Cristian Pistol au verificat lucrările pe care le face Asocierea Sinohydro (China) – Good Prod (România). „Descinderea” oficialilor de marți, 22 august, nu pare să fi dus la o mobilizare mai bună pe șantier, în cele mai noi imagini drumarii putând fi numărați pe degete.
Referitor la Centura Zalău, luna aceasta, ministrul Grindeanu a avut două poziționări.
Pe 9 august, la Nușfalău, pe șantierul Nurol, ministrul Transporturilor dădea asigurări că va găsi soluții. „În următoarea perioadă mai vin o dată să luăm o decizie pentru a crește ritmul lucrărilor pe Centură. Nu sunt mulțumit, nu am cum să fiu mulțumit, am vorbit și cu domnul primar, cu domnul președinte de Consiliu Județean și cu domnul ministru Bode…trebuie găsită o soluție și o vom găsi”, spunea Grindeanu pe 9 august.
Ulterior, pe 22 august, la a doua vizită cu elicopterul, ministrul acuza constructorul român de șantaj. „Rezilierea contractului pentru Varianta Ocolitoare Zalău este o măsură extremă la care nu vreau să fim nevoiți să apelăm! Asocierea de constructori români și chinezi înregistrează întârzieri pe cei 5,5 km ai acestui obiectiv. Paradoxal, totul din cauza partenerului român care îngreunează aplicarea legislației privind actualizarea prețurilor. Atrag atenția asociatului român să își respecte obligațiile contractuale și să facă eforturi, alături de partenerul chinez, pentru finalizarea lucrărilor”, spunea el.
Cele mai noi imagini de pe șantierul Centurii Zalău au fost publicate pe canalul YouTube „Cristian Marius Man”:
Varianta Zalău are o lungime de 5,5 kilometri şi asigură legătura între DN 1 F (Cluj Napoca – Zalău – Satu Mare) şi Drumul Judeţean 191. Contractul a fost semnat cu Asocierea Sinohydro (China) – SC GoodProod (România) în vara anului 2020 (mandatul Lucian Bode), cu termen de 6 luni pentru proiectare și 24 pentru execuție, ordinul pentru începerea lucrărilor fiind emis în aprilie 2021.
Contractul a fost semnat pentru suma de 185 milioane lei. Al doilea contract semnat cu un constructor din China este Lotul 3 al Autostrăzii București Nord, dar cel puțin pentru următoarele 12 luni în etapa de proiectare. Este aproape imposibil ca un alt contract să fie atribuit unui constructor din China pentru că din aprilie 2021 este în vigoare o Ordonanță care interzice firmelor din China să participe la licitațiile publice (n.r. Sinohydro a depus ofertă în 2020 și pentru lotul 1 de pe A0 Nord, câștigat de Pizzarotti – Retter).