Protestul transportatorilor rutieri a început în Piaţa Victoriei din Capitală cu aproximativ 100 de microbuze şi camioane (cap tractor). Trei asociaţii patronale, UNTRR, FORT şi Apulum, participă la acest protest autorizat, principala revendicare fiind o amnistie fiscală pentru a rezolva problema impozitării diurnei. Alte două asociaţii, Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) şi Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), au renunţat la protest după întâlnirea de ieri cu ministrul finanţelor Dan Vîlceanu, care le-a promis că amnistia fiscală va trece prin Parlament până la jumătatea lunii noiembrie.
Alte revendicări ale transportatorilor sunt intervenţia statului pentru a stopa creşterile la asigurările auto RCA, culoare verzi pentru tranzit şi anularea carantinei pentru şoferii nevaccinaţi care se întorc din ţările de pe lista galbenă şi roşie.
De altfel, un proiect de lege prin care se propune amnistia fiscală pentru transportatorii de mărfuri a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PNL, a anunţat ieri liberala Alina Gorghiu, care se numără printre semnatari. Anunţul proiectului de lege vine cu doar o zi înaintea protestului programat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, protest autorizat şi organizat ca urmare a nemulţumirilor asociaţiilor patronale după ce Ministerul Finanţelor, prin ANAF, a început impozitarea diurnei, retroactiv, pe ultimii 5 ani.
Asociaţiile patronale din transporturile rutiere protestează miercuri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, după ce Ministerul Finanţelor prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu a renunţat la impozitarea diurnei pe care o consideră venit salarial. Primăria Capitalei a autorizat protestul pentru cel mult 500 de persoane şi vehicule, însă ca urmare a incidenţei cazurilor COVID – 19 din Bucureşti, la protest pot participa cel mult 100 de persoane. Brigada Rutieră a Capitalei a anunţat restricţii de circulaţie pe şoseaua Kiseleff, prima bandă a segmentului cuprins între str. arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei între orele 06.00 – 16.00.
„În acest context vor fi instituite următoarele restricţii de circulaţie:
– Piața Victoriei – alveola centrală, cu afectarea bretelei STB, până la ocuparea perimetrului delimitat;
– Şos. Kiseleff, tronsonul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei (banda I, fără ocuparea trecerilor pentru pietoni și fără afectarea intersecțiilor, asigurându-se circulația continuă pe Str. Arh. Ion Mincu);
– între orele 09.00-15.00, adunarea publică se va desfășura în alveola media delimitată de Bd. Aviatorilor, Șos. Kiseleff și breteaua STB, fără afectarea circulației pe relația Bd. Aviatorilor către Calea Victoriei.
Traversarea participanților se va face din alveola media către alveola centrală din dreptul semaforului de pe Șos. Kiseleff, sub îndrumarea polițiștilor Brigăzii Rutiere”, a transmis Poliţia Capitalei.