VIDEO „Șanse maxime să circulăm pe Autostrada Sibiu – Pitești până la final de an”, spune Asociația Pro Infrastructură

A1 Sibiu Pitești Boița Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură

Șoferii au „șanse maxime” să circule pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești, pe primul lot dintre Sibiu și Boița, până la finalul acestui an, spune Asociația Pro Infrastructură, care a publicat vineri imagini cu lucrările „promițătoare” de pe șantier.

Ei susțin însă că antreprenorul austriac PORR „nu trebuie să se culce pe o ureche”și trebuie să accelereze ritmul, pentru a inaugura autostrada nainte de termen.

„AutostradaA1 Sibiu-Pitești Secțiunea 1 a ieșit bine din iarnă. Cei 13,17 km dintre Sibiu și Boița arată promițător la începutul primăverii și avem șanse maxime să circulăm până la final de an. Totuși, antreprenorul austriac PORR nu trebuie să se culce pe o ureche și îi cerem să accelereze ritmul, mai ales pe partea de terasamente. Este drept, vremea nu a fost prielnică, dar acum are ocazia să demonstreze că poate inaugura autostrada înainte de termen, așa cum a mai făcut-o în trecut. Contractul a fost semnat cu PORR în 14.04.2019 pe suma de aproape 613 milioane lei fără TVA, cu 12 luni perioadă de proiectare, 36 de execuție și 10 ani garanție. Ordinul de începere aferent proiectării a fost dat în 29.05.2019, iar cel pentru lucrări în 30.03.2020. Așadar, termenul de finalizare din acte este fix peste un an. Dar deschiderea traficului este perfect fezabilă în 2022, poate chiar în octombrie-noiembrie, astfel încât șoferii să scape de corvoada traversării zonei Tălmaciu-Veștem, iar localnicii să poată respira aer (mai) curat”, arată Asociația Pro Infrastructură, într-o postare pe Facebook.




În ianuarie, și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estima că primul lot al celei mai așteptate autostrăzi din România are 60-70% șanse de finalizare înainte de termenul contractual, jumătatea anului 2023.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului Sibiu – Boița a fost semnat în aprilie 2019 cu antreprenorul PORR din Austria pentru 122 milioane de euro, adică 10 milioane de euro pe kilometru. Lucrările au început în primăvara anului 2020, iar termenul de execuţie este de 3 ani. Cea mai dificilă lucrare de artă este viaductul Tălmăcel cu o lungime de 650 de metri și o înălțime a pilonilor de aproximativ 30 de metri. Segmentul mai cuprinde un viaduct la Tălmaciu de 400 de metri alte 27 de poduri și pasaje și 2 noduri rutiere.

Pentru a închide coridorul rutier IV Constanța – Nădlac 2, pe lângă Autostrada de pe Valea Oltului lipsesc și încă aproximativ 10 km de autostradă între Lugoj și Deva, „gaura” dintre A 1 Sibiu – Deva respectiv A1 Lugoj – Nădlac.

Sursa foto: Asociația Pro Infrastructură

Comentarii

  1. Gunoi de titlu , pana la Pitesti sau pana la Boita , va rog sa prezentati realitatea in titlu nu mizeria de Sibiu-Pitesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *