Pe primul lot al Drumului Expres Craiova – Piteşti, care trebuia să fie terminat în această iarnă şi a ajuns la doar 43% stadiu fizic de execuţie, constructorul Tirrena Scavi din Italia are o mobilizare „mulţumitoare”, spune Cristian Pistol, şeful Companiei de Drumuri, care a verificat astăzi tronsonul dintre Craiova şi Coloneşti, unul dintre cele mai întârziate şantiere din ţară.
Contractul pentru cei 18 kilometri din judeţul Dolj a fost semnat în toamna anului 2018, iar durata de realizare este de 36 de luni, din care primele 12 pentru proiectare respectiv 24 de luni pentru execuţie. Întârzierea majoră este cauzată în primul rând de slaba mobilizare a constructorului (situaţie identică şi pe Centura Capitalei, respectiv Centura Timişoara, alte două şantiere ale Tirrena Scavi), dar şi de Ministerul Transporturilor care a eliberat ultima Autorizaţie de Construire (pentru ultimii 8 km de-abia în februarie 2021).
Cu ocazia verificărilor de pe primul lot, Pistol a anunţat că la kilometrul 12 se toarnă ultimul strat de asfalt. „Astăzi am inspectat, împreună cu prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, lucrările de pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești. Am constatat că Anteprenorul (sic) are o mobilizare mulțumitoare. Chiar de astăzi a început așternerea stratului de uzură în zona km 12”, a spus Pistol.
VIDEO Asfaltare pe primul Lot Craiova-Piteşti:
La rândul său, prefectul de Dolj anunţă că antreprenorul s-a angajat să termine lucrările la sfârşitul anului viitor, termen totuşi greu de respectat. „În ultima perioadă am venit în fiecare lună pe şantier pentru a vedea evoluţia lucrărilor la acest tronson. În prezent, lucrările sunt la un stadiu de 43%, acum se poate lucra pe tot tronsonul fără alte impedimente. Sunt bucuros că am văzut şi cum se aşterne primul strat de asfalt, având încredere în promisiunile constructorului că lucrarea va fi finalizată în decembrie 2022. Acum se lucrează pe tot tronsonul, nu mai sunt exproprieri, s-a semnat şi actul adiţional al contractului şi, din câte am înţeles, după terminarea cu căratul pământului dintr-o parte în alta, lucrările cresc progresiv”, a spus Roşca, citat de Agerpres.
La verificarea şantierului a participat şi noul şef al Regionalei de Drumuri Craiova, Călin Petruţ, fost Şef Serviciu Mecanism Economic şi Sinteze Economice la Administraţia Bazinală de Apă Jiu.