Viitorul buget al UE. România și alte 16 state central și est-europene apără politica de coeziune actuală, care a dus la reducerea decalajelor față de Vest/ Statele cer cel puțin la fel de multe fonduri ca până acum

bani, euro Sursa foto: Pixabay

România și alte 16 state membre central și est-europene au cerut la Bruxelles menținerea unei politici de coeziunie puternice, cu o alocare solidă în bugetul UE post 2027, în contextul în care statele membre au început să discute cadrul următorului buget multianual al Uniunii Europene.

  • Amintim că România a ajuns la același nivel cu Polonia și Estonia, la PIB/cap de locuitor, în standarde ale puterii de cumpărare, iar țara noastră e la 79% din media UE. Acest lucru nu s-a putut face fără cele 100 de miliarde de euro primite de România de la UE, de la aderare până în prezent.

Ministrul Marcel Boloș a prezentat, vineri, 28 martie, în cadrul Consiliului Afaceri Generale – format coeziune, organizat la Bruxelles, poziția comună a 16 state membre de susținere a importanței unei politici de coeziune puternice în bugetul UE post-2027.

„Am vorbit în fața Consiliului despre necesitatea unei viitoare politici de coeziune puternice pentru asigurarea creșterii economice, convergenței și competitivității. Este o abordare esențială în actualul context global și geopolitic, marcat de schimbări rapide și de viteza de reacție la potențiale crize. O politică de coeziune puternică este un motor cheie pentru convergență, reziliență și competitivitate, care sunt fundamental interconectate și se consolidează reciproc. Tocmai din acest motiv este nevoie ca în următorul exercițiu financiar multianual să fie alocat un buget solid, cel puțin la fel de generos în termeni reali ca și cel pentru actuala perioadă de programare, care să sprijine regiunile mai puțin dezvoltate și să permită realizarea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene”, a subliniat ministrul Marcel Boloș.

Statele membre care susțin inițiativa prezentată Consiliului de către România sunt: Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Portugalia, Slovenia și Slovacia.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Documentul comun al celor 16 țări europene cu privire la viitorul politicii de coeziune subliniază importanța continuării unui sprijin puternic și echilibrat pentru toate regiunile Uniunii, în vederea consolidării coeziunii economice, sociale și teritoriale.

Ministrul Marcel Boloș a pledat pentru o viitoare Politică de Coeziune puternică, care să rămână în continuare principala politică de investiții structurale pe termen lung a UE, în sprijinul unei dezvoltări armonioase și eliminării disparităților de dezvoltare.

Punctele cheie ale documentului susținut de cele 16 țări

Cele 16 state membre au solicitat Comisiei Europene să propună un buget pentru politica de coeziune în cadrul viitorului Cadrului Financiar Multianual care să fie cel puțin egal, în termeni reali, cu cel alocat pentru perioada de programare 2021-2027, pentru a preveni reducerea drastică a alocărilor pentru regiunile sau statele membre mai puțin dezvoltate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

De asemenea, a fost subliniată importanța menținerii PIB-ului regional pe cap de locuitor ca principal criteriu de clasificare a regiunilor.

Un alt punct esențial este păstrarea gestionării partajate a fondurilor de coeziune, pentru a permite regiunilor să implementeze investițiile necesare convergenței și competitivității, pe baza nevoilor și oportunităților specifice fiecărui teritoriu.

În cadrul Consiliului a fost discutat documentul președinției – „O politică de coeziune mai dinamică și strategică: realizarea schimbării în perspectiva actuală și în cea viitoare”. Oficialii statelor membre au dezbătut modul în care ar trebui realizate obiectivele politicii de coeziune prevăzute în Tratatul UE și despre cum ar trebui promovată guvernanța pe mai multe niveluri în noua arhitectură a politicilor UE.

Totodată, Consiliul a aprobat un set de concluzii privind coeziunea și politica de coeziune după 2027, care subliniază importanța coeziunii economice, sociale și teritoriale și rolul acesteia în abordarea provocărilor cu care se confruntă UE.

Sumele primite până în prezent de România

Pentru cadrele financiare multianuale 2007-2013 și 2014-2020, România a primit de la Comisia Europeană aproape 88 miliarde de euro. Pentru actualul exercițiu financiar multianual, 2021-2027, România dispune de o alocare UE de aprox. 31 miliarde de euro, programele prin care aceste fonduri vor fi atrase având un buget total de aprox. 45 miliarde euro. Proiectele finanțate în acest exercițiu financiar trebuie implementate până la sfârșitul anului 2029.

Suma încasată de România din fondurile post-aderare alocate de Uniunea Europeană era de peste 101 miliarde euro la sfârșitul lunii februarie 2025.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.