Washingtonul încearcă să calmeze furia Parisului, după ce a torpilat „contractul secolului”, care prevedea vânzarea de submarine franceze către Australia

emmanuel macron sursa Consiliul UE

Statele Unite încearcă să evite o criză deschisă cu Parisul, după ce Franța acuză că a fost „înjunghiată pe la spate” în „contractul secolului”, prin care spera să livreze Australiei submarine în valoare totală de 56 de miliarde de euro, scrie publicația boursorama, care citează agenția AFP.

“Franța este un partener vital” în regiunea indo-pacifică și “în multe alte domenii”, a declarat joi șeful diplomației americane Antony Blinken. “Aceasta este situația de mult timp și va fi și pe viitor”, a asigurat el.

La originea disputelor, noua alianță anunțată miercuri de președintele Biden, cu Marea Britanie și Australia.

Acest parteneriat strategic denumit “AUKUS”, care își propune în primul rând să contracareze ambițiile Chinei în regiune, include furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară pentru Australia – cu scoaterea Franței din joc.

Ministrul francez al Afacerilor externe Jean-Yves Le Drian și-a exprimat “furia” și “amărăciunea” după această “decizie unilaterală, brutală, imprevizibilă”.

Denunțând o “înjunghiere pe la spate”, acesta a comparat metoda Biden cu “ceea ce făcea” predecesorul său Donald Trump.

“Așa ceva nu se face între alliați”, a acuzat ministrul francez, care a negociat “contractul secolului” când era ministru al Apărării, în 2016.

Acest imens contract de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde euro) prevedea furnizarea a 12 submarine franceze cu propulsie convențională (diesel-electric) către Australia. În cadrul noului parteneriat între Washington, Londra și Canberra, Australia a reziliat contractul cu Franța pentru a primi submarine cu propulsie nucleară de la aliații săi anglo-saxoni.

“Francezii aveau o versiune care nu era superioară celei care este folosită de Statele Unite și Regatul Unit și, în cele din urmă, decizia noastră se bazează pe ceea ce este în interesul securității noastre naționale”, a argumentat ministrul australian al Apărării, Peter Dutton, într-o vizită la Washington.

Dincolo de mizele comerciale, Parisul acuză absența unei concertări, cu atât mai mult cu cât acest dosar intervine după retragerea americană din Afganistan care a deranjat aliații SUA, a căror opinie a contat prea puțin în decizia lui Joe Biden.

Europenii au de acum o idee “destul de clară” a modului în care Washingtonul ține cont de aliații săi, a declarat o sursă franceză.

Antony Blinken afirmă că s-a aflat în contact cu omologii francezi „inclusiv înainte de anunțul” contractului, dar Franța dezminte ferm că a fost avertizată înainte, cu atât mai puțin consultată.

“Nu am fost informați de acest proiect înainte de publicarea primelor informații în presa americană și australiană”, a precizat purtătorul de cuvânt al ambasadei Franței la Washington, Pascal Confavreux.

Autoritățile franceze au anulat o gală prevăzută vineri la reședința ambasadorului Franței în capitala americană. Această recepție urma să celebreze bătălia navală din golful Chesapeake (Virginia) decisivă în războiul de independență al Statelor Unite și încheiat cu victoria flotei franceze în fața celei britanice, în septembrie 1781.

Această ruptură spectaculoasă intervine în condițiile în care Joe Biden ar fi trebuit să încarneze o relansare a relațiilor transtlantice, după patru ani de dispute aprinse în mandatul lui Trump.

“Este evident că avem o mică criză diplomatică pe masă”, rezumă Anne Cizel, specialistă în politica externă americană la universitatea pariziană Sorbonna.

“Statele Unite transmit un semnal ușor curios în sensul în care reclamă o prezență (militară) a aliaților lor în regiunea indo-pacifică și în același timp se poziționează ca principalii concurenți în vânzarea submarinelor franceze”, a afirmat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *