Zece ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, cer UE să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat din Rusia

GNL gaze naturale lichefiate Sursa foto: EY.com

Zece ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document citat de Reuters, în condiţiile în care Europa dezbate noi sancţiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, transmite News.ro.

UE pregăteşte cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează economia Rusiei, înainte de a se împlini trei ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

Cele 10 ţări – România, Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania şi Irlanda –  doresc ca Europa să meargă mai departe şi să sancţioneze şi mai mult exporturile de combustibil ale Rusiei, pentru a reduce veniturile care îi alimentează războiul.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc şi GNL cât mai curând posibil”, afirmă cele zece ţări în documentul comun consultat de Reuters. „O alternativă la interdicţia totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc şi a GNL, aşa cum a fost deja stabilit şi în foaia de parcurs RePowerEU”, se arată în document, referindu-se la obiectivul UE de a pune capăt utilizării combustibililor fosili din Rusia până în 2027.

UE a sancţionat deja importurile maritime de petrol din Rusia, dar până în prezent nu a interzis importurile de gaze de la Moscova, deoarece unele ţări UE continuă să se bazeze pe acestea.

Cele 10 ţări afirmă că ar trebui, de asemenea, să li se interzică petrolierelor ruseşti care transportă GNL să acosteze în interiorul UE.

Comisia Europeană elaborează un plan mai detaliat pentru a reduce şi mai mult dependenţa de energia rusească. Sancţiunile – cea mai directă modalitate de a întrerupe importurile de combustibil rusesc – ar necesita aprobarea unanimă a tuturor ţărilor UE.
Premierul Ungariei Viktor Orban s-a opus însă anterior sancţiunilor vizând energia rusească, în timp ce premierul slovac Robert Fico a declarat săptămâna trecută că a asigurat aprovizionarea cu gaz a Slovaciei în timpul unei vizite efectuate în decembrie la Moscova când s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin.

Importurile de gaze ale Europei de la fostul său furnizor principal, Rusia, au scăzut din 2022, iar blocul european a crescut importurile de GNL din SUA şi a extins utilizarea energiei regenerabile pentru a ajuta la acoperirea necesităţilor.

Importurile de gaze ruseşti au scăzut şi mai mult în această lună, când a expirat un contract ce aducea gaz rusesc în Europa prin Ucraina. Slovacia a promis însă că va încerca să reia acest acord.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ne-am incolonat ca sa dam bine in fata institutiilor UE si a NATO, dar timpul gazelor ieftine se va consuma curand. Intrarea in productie a statiilor de extractie din Marea Neagra nu va prioritiza Romania, iar preturile vor fi stabilite in exterior, la niveluri dificile si chiar suparatoare pentru consumatorii romani.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.