DOCUMENT Lista cu antibioticele pentru care vor fi interzise exporturile din România pe o perioadă de 6 luni. Măsura va fi luată și pentru ibuprofen și paracetamol de uz pediatric / Rafila: „Trebuie să primim un aviz din partea Uniunii Europene încât acest ordin să poată să fie publicat”

medicamente Sursa foto: Dreamstime

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, în 30 decembrie, un ordin care vizează restricționarea pentru 6 luni a exporturilor pentru 13 antibiotice, precum și pentru ibuprofen și paracetamol de uz pediatric. Măsura vine în contextul în care încă din vara anului trecut se înregistrează o criză de antibiotice în farmacii, iar odată cu valul de viroze nu se mai găsesc nici antitermicele pentru copii. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că România trebuie să primească un aviz din partea Uniunii Europene pentru ca ordinul să poată să fie publicat.

Ce prevede documentul:

„(1) Se aprobă Lista medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) medicamentele fabricate de către producătorii cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum şi medicamentele care tranzitează teritoriul României şi care sunt destinate altor pieţe din afara teritoriului României.”

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Lista medicamentelor vizate:

I.               DCI ANTIBIOTICE
Denumire comună internațională   

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Formele farmaceutice cu administrare orală

AMOXICILLINUM
AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM
AZITHROMYCINUM
CEFACLORUM
CEFALEXINUM
CEFIXIMUM
CEFPODOXIMUM
CEFUROXIMUM
CLARITHROMYCINUM
FOSFOMYCINUM
PHENOXYMETHYLPENICILLINUM
SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM
SULTAMICILLINUM
II.            DCI ANTITERMICE DE UZ PEDRIATIC
Denumire comună internațională Formă farmaceutică
IBUPROFENUM SUSP. ORALA
PARACETAMOLUM SOL. ORALA
PARACETAMOLUM SIROP

„Am elaborat un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni. Lista este în transparenţă decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi, la Prima News.

Trebuie să primim un aviz din partea Uniunii Europene încât acest ordin să poată să fie publicat, ca să putem să trecem cu bine lunile ianuarie şi februarie, care sunt luni problematice, care duc la consumuri mult mai mari de substanţe antitermice, antiinflamatorii şi chiar antivirale de tip oseltamivir”, a explicat Alexandru Rafila, citat de News.ro.

Proiectul de ordin este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății până în 30 ianuarie. Prin urmare, restricționarea exporturilor pentru medicamentele respective ar putea să vină cel mai devreme în luna februarie.

G4Media a scris în premieră în decembrie despre criză medicamentelor pentru copii în farmacii în plin val masiv de viroze respiratorii. Banalul paracetamol era aproape de negăsit în farmacii la acel moment.

La sfârșitul lunii noiembrie, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat că vor lipsi din farmacii Nurofen și Panadol. „Din cauza unui consum mai mare decât cel estimat, pentru Panadol Baby 24mg/ml deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) a anunțat discontinuitate temporară din motive comerciale”, anunța agenția, care preciza că se preconizează reluarea punerii pe piață în 18 decembrie.

Citește aici mai mult despre criza medicamentelor pentru copii

Ulterior, Colegiul Farmaciștilor din România a confirmat, într-un răspuns transmis la solicitarea G4Media.ro, „deficitul considerabil” de antibiotice, inclusiv a formelor farmaceutice destinate copiilor, pe piața din România. Instituția preciza că încă din vara 2022 se știa despre această situație, iar în continuare „stocurile sunt limitate și distribuite inegal în diferitele regiuni”.