La aproape o săptămână de la intrarea Croației în zona euro, un sondaj al Comisiei Europene arată că trecerea la moneda euro a progresat bine în faza inițială. Trecerea la moneda euro a avut loc la 1 ianuarie 2023, marcând o etapă importantă pentru Croația, pentru zona euro și pentru întreaga UE.
O mare parte (51%) din plățile în numerar în magazine au fost deja efectuate doar în euro pe 5 ianuarie. O mare majoritate a tranzacțiilor (93%) a avut ca rezultat faptul că consumatorii au primit restul doar în euro. 35% dintre cetățenii croați intervievați au declarat că au deja asupra lor numai bancnote euro, iar 36% au declarat că au asupra lor numai monede euro.
Retragerea din circulație a bancnotelor și monedelor de kuna a început în decembrie 2022. Până la 31 decembrie, 55% din bancnotele de kuna și o treime din monedele de kuna fuseseră deja retrase.
Sectorul comerțului cu amănuntul din Croația s-a descurcat bine cu procesul de trecere la moneda euro și cu manipularea în paralel a două monede. Nu au fost raportate probleme majore în ceea ce privește cozile de așteptare sau probleme la casele de marcat. Conversia bancomatelor a decurs, de asemenea, fără probleme, 70% din toate bancomatele distribuind deja bancnote euro începând cu prima oră din 1 ianuarie 2023. Numărul și volumul retragerilor au rămas la niveluri comparabile cu cele de dinaintea trecerii la moneda euro.
Pentru a proteja consumatorii și a răspunde preocupărilor legate de creșterile abuzive de prețuri în perioada de trecere la moneda euro, autoritățile croate iau măsuri active în conformitate cu normele privind introducerea monedei euro („Legea euro”). Afișarea dublă a prețurilor în kuna și în euro a devenit obligatorie la 5 septembrie 2022 și se va aplica până la 31 decembrie 2023. A fost introdus un Cod de etică în afaceri pentru a asigura stabilitatea prețurilor pentru bunuri și servicii, ajutând întreprinderile să recalculeze și să afișeze corect prețurile, fără creșteri nejustificate. Un organism național de inspecție are sarcina de a monitoriza și controla prețurile și poate lua măsuri adecvate în caz de încălcări.
Comisia Europeană afirmă că va continua să monitorizeze trecerea la moneda euro a Croației. De asemenea, va continua să măsoare experiența cetățenilor croați în ceea ce privește trecerea la moneda euro printr-o serie de sondaje suplimentare în următoarele săptămâni.