O extindere inițială a capacității, de 1,2 miliarde de metri cubi/an (bcm/y) este în curs de desfășurare pe conducta transadriatică (TAP), conexiunea vestică care leagă producția de gaze naturale a Azerbaidjanului de Europa, în condițiile în care Uniunea Europeană (UE) încearcă să dubleze importurile prin intermediul sistemului până în 2027, informează naturalgasintel.com.
TAP AG, operatorul de transport pentru sistemul în lungime de 546 de mile, a dezvăluit luni că capacitatea de gaze naturale va fi majorată treptat până în 2026, după încheierea unui proces obligatoriu de licitație la începutul lunii. TAP, care a fost deschis inițial în 2020 cu o capacitate de 10 bcm/y, este proiectat pentru a permite extinderea treptată a capacității sale la 20 bcm/an.
Procesul de ofertare și prima fază a extinderilor fac parte din planul TAP de a testa condițiile de piață pentru realizarea planului UE de a înlocui gazul rusesc cu o aprovizionare sporită de pe câmpul Shah Deniz operat de BP plc în largul Azerbaidjanului.
“După ce am închis acum prima fază obligatorie, intenționăm să lansăm a doua etapă obligatorie în a doua jumătate a anului pentru a spori și mai mult securitatea aprovizionării și lichiditatea pieței în Europa”, a declarat directorul general Luca Schieppati. “Noi volume de hidrogen și alte gaze regenerabile ar putea fi, de asemenea, transportate prin extinderea capacității TAP pentru a promova durabilitatea pe termen lung și pentru a permite tranziția energetică în regiune.”
Gazul azer a ajuns în vestul Europei pentru prima dată la sfârșitul anului 2020, după finalizarea TAP ca ultimul segment al Coridorului sudic al gazelor. Coridorul sudic al gazelor este o inițiativă planificată de mult timp pentru a conecta gazele din Marea Mediterană și Orientul Mijlociu la Europa prin conducta trans-anatoliană de gaze naturale din Turcia și construcția TAP.
UE a semnat vara trecută o serie de acorduri-cadru cu Azerbaidjanul, subliniind posibila dublare a importurilor de gaze în Europa în următorii câțiva ani. Interconexiunea de gaz Grecia-Bulgaria, o punte între porțiunea TAP din Grecia și sistemul de gaze din Bulgaria, a devenit operațională anul trecut, oferind o altă cale pentru gazul Azerbaidjanului către Europa.
La începutul lunii, BP a dezvăluit că a început procesul de forare a unui puț de explorare pentru a testa fezabilitatea unei dezvoltări mai profunde în flancul estic al câmpului Shah Deniz. Se preconizează că forajul va ajunge la o adâncime totală de 7.000 de metri și va dura aproximativ un an pentru a fi finalizată.
Azerbaidjanul are aproximativ 1,3 trilioane de metri cubi de rezerve de gaze naturale dovedite, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
BP și Socar, deținută de stat în Azerbaidjan, dețin fiecare o participație de 20% la TAP, în timp ce compania italiană midstream Snam SpA deține, de asemenea, 20%, iar operatorul belgian de amonte Fluxys are o participație de 19%. Operatorul midstream Enagás SA din Spania are o participație de 16%, iar compania energetică elvețiană Axpo deține 5% din sistem.