Guvernul finlandez a anunţat joi că a aprobat solicitarea formulată de compania publică de utilităţi Fortum privind prelungirea duratei de funcţionare a celor două reactoare ale centralei nucleare Loviisa până în 2050, în urma unui acord convenit de partidele care formează coaliţia la putere, informează AFP, citat de Agerpres.
„Guvernul a acordat centralei autorizaţia de a produce electricitate până în 2050″, a declarat ministrul finlandez al Economiei, Mika Lintila.
Centrala nucleară de la Loviisa, sud-estul Finlandei, are două reactoare nucleare de tip VVER-440, de concepţie sovietică, care au fost puse în funcţiune în 1977 şi respectiv 1980. Aceste două reactoare asigură aproximativ 10% din electricitatea consumată în Finlanda.
Până acum, operatorul centralei, grupul public Fortum, avea autorizaţia de a exploata cele două reactoare timp de 50 de ani, adică până în 2027, respectiv 2030.
În ultimii ani, însă, Fortum a investit peste 300 de milioane de euro pentru a putea prelungi durata de viaţă a celor două reactoare până la 70 de ani.
La scurt timp după venirea sa la putere în 2019, Guvernul condus de premierul social-democrat Sanna Marin, care include şi un partid ecologist, şi-a afirmat sprijinul pentru prelungirea duratei de funcţionare a celor două centrale nucleare existente în Finlanda.
Partidul ecologist finlandez se diferenţiază de numeroase alte partide ecologiste europene prin sprijinul său în favoarea energiei nucleare, având în vedere emisiile poluante reduse ale acestui tip de energie.
Pe lângă centrala de la Loviisa şi cele două reactoare ale sale cu o capacitate de 440 megawaţi fiecare, Finlanda mai are o altă centrală nucleară la Olkiluoto, în sud-vestul ţării. Această centrală are două reactoare de concepţie occidentală, de câte 890 de megawaţi fiecare, puse în funcţiune în 1979 şi 1982, precum şi un al treilea reactor de tip EPR, cu o capacitate de 1.600 de megawaţi furnizat de grupul francez Areva. Pornit anul trecut, după 13 ani de întârzieri, acest reactor EPR ar urma să înceapă producţia normală de electricitate în luna aprilie, după mai multe amânări provocate de incidente tehnice minore.