Prima lege din lume privind etichetarea sanitară a alcoolului a fost introdusă în Irlanda, scriu BBC și Financial Times.
Noua legislație privind etichetarea sanitară a produselor alcoolice a fost promulgată de ministrul irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly.
Legea înseamnă că pe etichetele produselor alcoolice vor fi menționate conținutul caloric și gramele de alcool din produs.
De asemenea, acestea vor avertiza cu privire la riscul de a consuma alcool în timpul sarcinii și la riscul de boli hepatice și de cancere fatale cauzate de consumul de alcool.
Irlanda este prima țară din lume care introduce astfel de reglementări.
Legea prevede o perioadă de adaptare de trei ani, pentru a le da timp firmelor să se pregătească pentru această schimbare. Legea se va aplica începând cu 22 mai 2026. Potrivit FT, consumul de alcool este în scădere în Irlanda.
Pe lângă etichetarea sanitară a produselor alcoolice vândute în Irlanda, informații similare privind sănătatea vor fi disponibile pentru clienții din localurile cu licență.
Ministrul Donnelly a declarat: “Această lege este concepută pentru a ne oferi tuturor, în calitate de consumatori, o mai bună înțelegere a conținutului de alcool și a riscurilor pentru sănătate asociate cu consumul de alcool.”
“Cu aceste informații, putem lua o decizie în cunoștință de cauză cu privire la propriul nostru consum de alcool. Ambalajele altor produse alimentare și băuturi conțin deja informații privind sănătatea și, dacă este cazul, avertismente de sănătate. Această lege aliniază produsele alcoolice la acest lucru.”, a mai spus ministrul Sănătății.
“Salut faptul că suntem prima țară din lume care face acest pas”, a declarat Donnelly. Măsura a atras însă critici în Italia, care a calificat-o drept un “atac la adresa dietei mediteraneene”.
În ianuarie, ambasadorul Italiei în Irlanda a declarat pentru postul irlandez de televiziune RTÉ că planurile sunt “total disproporționate”. Guvernul italian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la industria sa profitabilă a vinului, în condițiile în care producția de vin rămâne o industrie de export majoră în Italia.
Ambasadorul Italiei în Irlanda, Ruggero Corrias, a declarat: “Nu este nimic în neregulă cu avertismentele, ideea este că avertismentele ar trebui să fie proporționale și, în acest caz, din moment ce vorbim despre vin, a spune că consumul de alcool pe o sticlă de vin provoacă boli de ficat este total disproporționat”.