Autostrada Unirii (A8) : CNAIR anunță în prima parte a lunii septembrie constructorul lotului Târgu Mureș-Miercurea Nirajului finanțat din PNRR. Studiul de Fezabilitate pentru secțiunea de munte (157 km.) va fi predat până la sfârșitul lunii

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Câștigătorul contractului pentru proiectarea și execuția lotului Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, primul lot al Autostrăzii Unirii (A8) va fi anunțat în prima parte a lunii septembrie, iar până la sfârșitul lunii va fi predat Studiul de Fezabilitate pentru secțiunea de munte Miercurea Nirajului-Leghin (156 km.), a transmis joi, directorul CNAIR, Cristian Pistol. Pentru Lotul III, Leghin-Târgu Neamț de pe A8, CNAIR a primit șase oferte și l-a desemnat câștigător pe UMB, dar Danlin a depus contestație, iar pentru lotul I Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, finanțat tot din PNRR sunt depuse opt oferte, iar noul termen din SEAP este 7 septembrie (inițial era 25 iulie).

Totodată, șeful CNAIR a venit cu explicații și despre secțiunea de munte a Autostrăzii Unirii în contextul discuțiilor despre ,,închiderea” Studiului de Fezabilitate, contract semnat în 2019 cu o firmă din Spania. O scrisoare deschisă a Asociației ,,Hai că se poate” din Iași menționa termenul de vineri, 11 august pentru predarea documentației tehnice, după cum Economedia a explicat aici.

,,Pas important pentru construcția secțiunii Miercurea Nirajului-Leghin A 8 ! Am avut astăzi o ședința de lucru în care am discutat despre finalizarea și predarea către CNAIR a Studiului de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț, secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin. Prestatorul (INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL S.A) și-a asumat că va înainta rapid toată documentația astfel încât până la sfârșitul lunii august ea sa fie avizată de Consiliului Tehnico- Economic al CNAIR. După parcurgerea tuturor etapelor de avizare a indicatorilor tehnico-economici, CNAIR va promova următoarele etape necesare realizării acestui obiectiv.

Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț (211,1 km), parte a A8, este împărțită în 3 secțiuni, astfel:

– Secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km): finanțare PNRR,

– Secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin (156,8 km): finanțare PT,

– Secțiunea Leghin – Târgu Neamț (29,9 km): finanțare PNRR.

Ofertele depuse pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a secțiunii Târgu Mureș – Miercurea Nirajului sunt în evaluare și estimăm că în prima parte a lunii septembrie vom desemna câștigătorul.” -a transmis Cristian Pistol.

Contractul încheiat între ACCIONA (INGENIERIA ESPECIALIZADA OBRA CIVIL E INDUSTRIAL SA) și CNAIR în 2019 este un exemplu perfect despre cât de mult ne-au costat criteriul „păgubos” prețul cel mai mic și subevaluarea unui Studiu de Fezabilitate, „cărămida” pentru un bun proiect. În 2019, Acciona a semnat contractul de completare a studiului de fezabilitate pentru 17 milioane lei, față de cele 35 milioane lei estimarea CNAIR, aceasta fiind una dintre problemele contractului, lungimea totală a traseului fiind de 211 km. Spre comparație, următorul segment al A8, Târgu Neamț – Iași – Ungheni, a avut în 2021 un contract de 58 milioane lei (n.r. include și PT).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.