Posibila grevă a lucrătorilor de la cea de-a doua cea mai mare fabrică de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia este urmărită îndeaproape de factorii de decizie politică europeni, îngrijorați de faptul că o a doua iarnă de creștere a prețurilor la energie ar putea provoca o revenire a inflației, arată o analiză Deutsche Welle.
Contractele futures europene la gazele naturale au crescut cu 40% săptămâna trecută ca reacție la amenințarea de grevă, ajungând la un moment dat la 43 de euro (46,75 dolari) pe megawatt-oră (MWh). Vineri, prețul futures a rămas ridicat, la 36,90 euro.
Muncitorii de la uzina Gorgon din Australia de Vest și de la instalația din aval de la Wheatstone, ambele deținute majoritar de Chevron Corp, au început să voteze dacă vor declanșa acțiuni sindicale în cadrul conflictului lor privind salariile și securitatea locurilor de muncă.
Discuții separate între firma energetică australiană Woodside Energy Group Ltd. și lucrătorii de la o altă instalație, North West Shelf, vor continua, de asemenea, săptămâna viitoare, pentru a încerca să evite o posibilă grevă.
Australia este al doilea mare exportator de GNL
“Aceste instalații reprezintă 10% din exporturile globale de GNL”, a declarat pentru DW Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist pentru Europa în domeniul energiei la Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA). Ea a adăugat că, până la soluționarea disputelor, prețurile europene la gaze ar putea rămâne volatile.
Economiile europene încă își revin după criza energetică de anul trecut, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina. Ca parte a sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, națiunile Uniunii Europene s-au grăbit să își reducă dependența de energia rusă și să își asigure aprovizionarea alternativă. Decizia a făcut ca prețurile la gazele naturale să explodeze.
În timp ce prețurile europene la gaze naturale rămân substanțial mai mici decât vara trecută, când prețurile futures la gaze au atins niveluri record de 340 EUR pe MWh, ele rămân cu mult peste nivelurile înregistrate în anii precedenți. Prețul gazelor ar putea ajunge la 50 de euro până la iarnă, ceea ce ar duce la facturi mult mai mari pentru întreprinderi și consumatori.
Țările UE doresc să evite o iarnă geroasă precum cea evitată la limită anul trecut, după ce Rusia a blocat aprovizionarea cu gaze a Europei și autorizația finală pentru gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, a fost suspendată.”Am fost norocoși cu o iarnă blândă anul trecut, dar de data aceasta, piața ia în calcul un posibil scenariu cel mai rău”, a declarat pentru DW Thierry Bros, expert în energie și profesor la universitatea Sciences Po din Paris.Depozitele de gaze din UE sunt aproape pline
Cu toate acestea, Europa este mai bine pregătită de această dată. Joi, instalațiile de stocare a gazelor din UE au atins o capacitate de 90,12%, echivalentul a peste 93 de miliarde de metri cubi (BCM) de gaze naturale.Obiectivul a fost atins cu trei luni mai devreme decât era prevăzut. Cu toate acestea, această cantitate acoperă doar până la o treime din cererea de gaze naturale a blocului pe timp de iarnă.
Chiar și cu depozitul aproape plin, este cantitatea minimă necesară pentru o iarnă sigură”, a avertizat Bros. “Europa va avea în continuare nevoie de fluxuri suplimentare de gaze și vom avea cu siguranță nevoie de mai mult GNL decât anul trecut.”
Pe măsură ce prețurile la gaze au crescut anul trecut, națiunile europene au fost nevoite să supraliciteze țările din Asia de Sud pentru aprovizionarea cu GNL din Statele Unite, Norvegia și Qatar. La rândul lor, țări precum India, Pakistan și Bangladesh au fost nevoite să se bazeze mai mult pe cărbune și s-au confruntat cu mai multe pene de curent din cauza penuriei.
În timp ce Europa primește foarte puțin GNL din Australia, marile puteri asiatice Japonia, China și Coreea de Sud se bazează foarte mult pe importurile din Australia.
“Dacă livrările de GNL australian vor lipsi în acest an, puteți paria că China va lupta împotriva Europei pentru livrările de gaze din SUA sau Qatar, mai ales că China are foarte puține facilități de stocare a gazelor”, a declarat Bros.
“Atunci când există o penurie, va exista întotdeauna o cursă nebună pentru ultimele rezerve disponibile, iar acolo am putea vedea prețuri nebunești.”
arna blândă, energiile regenerabile ar putea salva Europa
Trecerea din ce în ce mai mare a Europei la energia regenerabilă ar putea fi o soluție salvatoare în această iarnă, a declarat Jaller-Makarewic pentru DW, menționând cum consumul de gaze al UE a scăzut cu 12% în iulie față de anul precedent, în timp ce importurile de GNL au fost, de asemenea, mai mici.
“Dacă această tendință continuă, impactul oricăror greve ar putea fi mult mai mic”, a spus ea, adăugând că Europa ar putea să-și reducă susceptibilitatea la prețurile ridicate ale gazelor prin reducerea în continuare a consumului.
O a doua iarnă blândă în mare parte din Europa ar putea fi un alt aspect pozitiv. Forumul țărilor exportatoare de gaze, care grupează principalele țări exportatoare de gaze din lume, consideră că ultimul trimestru al anului ar putea fi relativ cald, ceea ce ar însemna o nevoie redusă de gaze pentru încălzire.
Dar Europa rămâne dependentă de Rusia pentru aproximativ 15% din necesarul său de gaze, deși această cifră a scăzut de la 40%. Bros a declarat că Kremlinul ar putea să folosească în continuare arma energiei pentru a restricționa livrările de gaze către Europa, în timp ce grevele australiene la GNL se instalează.
Citigroup a avertizat săptămâna trecută că, dacă grevele australiene vor continua și vor fi de lungă durată, prețurile europene la gaze s-ar putea dubla până în ianuarie. Banca americană a estimat că prețul ar putea ajunge la 62 de euro pe MWh.
Anul trecut, o grevă similară a personalului australian de pe nava de gaz Prelude a companiei Shell a durat 76 de zile.