Ministrul Energiei din Arabia Saudită a declarat că decizia Riadului și a Moscovei de a prelungi reducerile de aprovizionare cu țiței nu are ca scop “creșterea prețurilor”, în timp ce cotațiile futures ale petrolului Brent se situează în apropierea valorii de 95 de dolari pe baril, iar analiștii preconizează noi creșteri, până la peste 100 de dolari, scrie CNBC.
“Putem reduce mai mult sau putem crește, acesta a fost un subiect pe care vrem să ne asigurăm că mesajul este clar, că nu este vorba, din nou, de această creștere a prețurilor”, a declarat ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, la Congresul Mondial al Petrolului de la Calgary.
“Este vorba despre … a lua decizia la momentul potrivit, când avem datele și când avem claritatea care ne-ar face să fim într-o zonă mult mai confortabilă pentru a lua această decizie”.
Unii membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, cunoscuți sub numele de OPEC+, pun în aplicare 1,66 milioane de barili pe zi de scăderi voluntare combinate până la sfârșitul anului 2024. În plus, Arabia Saudită și Rusia au anunțat că vor aplica scăderi voluntare respective de 1 milion de barili pe zi de producție și 300.000 de barili pe zi de exporturi până la sfârșitul anului.
Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol pe cale maritimă din lume și se bazează pe veniturile din hidrocarburi pentru a susține așa-numitele giga-proiecte menite să îi diversifice economia.
Îndepărtându-se de inerția din prima jumătate a anului, prețurile petrolului au câștigat teren pe fondul anunțurilor de reducere a ofertei din ultimele luni, în timp ce piața se pregătește pentru un potențial deficit de volum în a doua parte a anului 2023.
Contractele futures pe țiței Ice Brent cu livrare în luna noiembrie se tranzacționau marți, la ora 9:19, ora Londrei, la 95,00 dolari pe baril, în creștere cu 57 de cenți pe baril față de prețul de la închiderea de luni. Contractele futures Nymex WTI cu scadența la prima lună octombrie se situau la 92,65 dolari pe baril, în creștere cu 1,17 dolari pe baril față de cotația de luni. Creșterile i-au mobilizat pe unii analiști în jurul speculațiilor privind o revenire pe termen scurt a prețului petrolului la 100 de dolari pe baril.
Întrebat cu privire la posibilitatea atingerii acestui prag, directorul general al Chevron, Mike Wirth, a recunoscut, într-un interviu acordat Bloomberg TV, că prețul petrolului ar putea trece de trei cifre.
“Cu siguranță așa se pare. Cu siguranță ne îndreptăm în această direcție. Momentul, știți, oferta se restrânge, stocurile se reduc, aceste lucruri se întâmplă, treptat se vede cum se construiește. Și astfel cred că, știți, tendințele ar sugera că suntem cu siguranță pe drum, ne apropiem”, a spus el, recunoscând un impact asupra economiei mondiale.
“Cred că motoarele de bază ale economiei din SUA și, sincer, la nivel global rămân destul de sănătoase. Cred că este o povară pentru economie, dar una pe care, până acum, cred că economia a putut să o tolereze.”
Prețurile la energie au susținut în mod repetat o inflație mai mare în lunile care au urmat războiului din Ucraina și pierderii treptate a accesului Europei la livrările de petrol rusesc pe mare sancționate.