Guvernul a aprobat în ședința de vineri, 20 octombrie un Memorandum pentru deschiderea punctului de frontieră România – Ungaria la Beba Veche, în județul Timiș. Anterior, pe 1 septembrie, la Timișoara, Guvernele României și Ungariei semnaseră două memorandumuri pentru deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche (cea mai vestică localitate din România) și execuția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.
Pentru punctul de frontieră de la Beba Veche CNAIR proiectul prevede modernizarea Drumului Județean 682 pe o distanță de 24 de kilometri, deci preluarea și reclasificarea la Drum Național.
„România va deschide un nou punct de trecere a frontierei de stat cu Ungaria/ În cadrul ședinței desfășurate astăzi, 20 octombrie 2023, Executivul, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, a aprobat Memorandumul privind încheierea unui Acord cu Ungaria, în vederea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între localitățile Beba Veche – Kübekháza. Memorandumul vine în urma demersurilor inițiate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pe baza propunerii formulate de către Consiliul Județean Timiș, care a promovat inițiativa deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, între localitățile Beba Veche – Kübekháza. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR SA), urmează să asigure construcția infrastructurii și furnizarea dotărilor și utilităților necesare funcționării punctului de trecere a frontierei. Inițiativa a fost convenită, de principiu, în cadrul contactelor cu partea ungară. Astfel, în cadrul unei reuniuni la nivel de experți, desfășurată la Szeged, la 24 august 2023, a fost identificată în comun o variantă optimă de amplasare a infrastructurii punctului, în urma evaluării aspectelor privind fezabilitatea tehnică, controlul de frontieră, eficacitatea economică și condițiile locale. Această variantă implică și modernizarea drumului județean DJ 682 pe o secțiune de aproximativ 24 km și realizarea unui nou punct de trecere a frontierei de stat în zona de graniță”, arată un comunicat transmis de Ministerul Transporturilor.
Proiectul va începe cu etapa de proiectare (elaborarea SF), derulată de CNAIR și finanțată prin bugetul de stat. Pentru comunitățile din zona Cenad/Nagycsanád urmează să fie reconstruit podul peste râul Mureș, obiectivul fiind al CJ Timiș, spunea pe 1 septembrie, la Timișoara, Ministrul Sorin Grindeanu.
Două noi puncte de frontieră România – Ungaria sunt proiectate la Oar și Salonta. Acestea fac parte din proiectele drumurilor expres Satu Mare – Oar și Oradea – Arad.